Știri interne
Restaurantele din Cluj se închid de duminică
Restaurantele din Cluj Napoca se închid după doar 4 zile de funcționare.
Redeschiderea restaurantelor în județul Cluj a fost făcută acum 4 zile, iar autoritățile locale au luat decizia închiderea acestora, de duminică, 14 februarie 2021.
Se inchid restaurantele în Cluj
Restaurantele abia deschise se închid după doar 4 zile de funcționare. Lacătul se pune și pe sălile de teatru, cinematografe, sălile de jocuri de noroc sau orice instituție care crează spectacole de orice fel.
Decizia a fost luată de autoritățile locale vineri seara și se aplică de duminică 14 februarie 2021.
Măsura se aplică în județul Cluj-Napoca și localitățile Sânmartin și Valea lerii.
HORECA la un pas de colaps
Reprezentații HORECA spun că situația din România va duce la dispariția a peste 55% din totalul de restauranțe, cafenele și chiar hoteluri.
Deși lanțurile mari hoteliere sunt susținute financiar de grupurile internaționale care le dețin și acestea sunt la un pas de colaps. Rata scăzută de ocupare a camerelor face ca planurile de salvare să reducă drastic numărul de angajați.
Chiar dacă statul român a anunțat că până la finalul lunii martie mai sprijină acest domeniu prin măsura somajului tehnic. Patronii din industrie spun că nu reușesc să facă față cheltuielilor curente.
Falimentul bate la ușa restaurantelor
Restaurantele din întreaga țară au falimentul drept client în această perioadă. Patronii de localuri care nu fac parte din lanțuri internaționale sau naționale sunt cei mai în pericol.
Potrivit reprezentaților HORECA restaurantele clasice riscă să intre în faliment. Redeschiderea lor pentru câteva zile provoacă și mai multe costuri.
Un patron a declarat după ce s-a permis redeschiderea localurilor că se teme de costurile necesare pentru punerea în conformitate și de faptul că autoritățile le vor închide după doar câteva zile.
S-a întâmplat în Cluj, unde de mâine se pune lacătul pe ușă. Chiar dacă guvernul sprijină patronii de restaurante cu subvenție pentru șomajul tehnic, măsura nu este suficientă.
Costurile precum chiria sunt greu de suportat cu lacătul pe ușă. Chiar și deschise având voie să funcționeze doar la 30% din capacitate nu se produc suficienți bani.
Angajații HORECA nu mai suportă situația
Barmanii, ospătarii, bucătarii și tot personalul din restaurante nu se descurcă cu 75% din salariu. Salariile în industria HORECA sunt la nivelul salariului minim pe economie.
Un ospătar sau barman de aproape un an este nevoit să trăiască cu acest salariu. În timpul funcționării restaurantelor sau barurior și cafenelelor, veniturile acestora se măreau consistent datorită tips-ului primit de la clienți.
Un ospătar ajungea să plece acasă la final de lună cu sume chiar și peste 4000 de lei. Suma era formată din salariu și bacșișul lăsat de client.
Piața muncii prea mică să-i primească în alte domenii de activitate
Școlile de reformare profesională au fost luate cu asalt de cei care lucrează în restaurante, cafenele, baruri sau hoteluri.
Mii de ospătari, barmani, bucătari au încercat să se reorienteze profesional. Piața muncii însă nu are atât de multe posturi vacante în această perioadă. Aproape toate domeniile de activitate se conservă acum și încearcă să păstreze personalul existent, nu se pune problema noilor angajări.
Cele mai multe locuri de muncă au fost în industria curieratului. Fie că este vorba de firme de curierat sau cele de curierat rapid, cele mai multe angajări s-au făcut în acest domeniu.
Comenzile online au crescut mult, iar livrările de tipul rapid în maxim 2 ore au explodat în România.
Aplicațiile celebre de livrare de mâncare, cumpărături zilnice sau orice produse aproape cu curier personal au crescut enorm în această perioadă. Însă nici aici salariile nu sunt unele mari, curierii se bucură totuși au un loc de muncă și produc ceva.