Calendar Ortodox 22-28 februarie, ce sărbători sunt. Cruce neagră sâmbătă

Știri interne

Calendar Ortodox 22-28 februarie 2021, ce sărbători sunt. Cruce neagră sâmbătă

Calendar Ortodox ce sărbători sunt în perioada 22 – 28 februarie 2021. Zilele în care nu se spală sunt sâmbătă 27 februarie 2021 și duminică 28 februarie 2021.

Calendar ortodx pentru perioada 22-28 februarie 2021. Săptămâna este marcată de 3 sărbători religioase importante, miercuri 24 februarie când este Intâia și a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. Sâmbătă, cruce neagră. 27 februarie Sfântul Procopie Decapolitul; Sfântul Talaleu și Sfântul Cuvios Vasile. Și duminică, 28 februarie este pomenit Marturisitorul; Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul – Ap. I Corinteni VI, 12-20Ev. Luca XV, 11-32glas 5, voscr. 5.

Calendar Ortodox, luni, 22 februarie 2021

Săptămâna începe cu pomenirea în calendarul ortodox pe 22 februarie 2021 a sărbătorii „Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia”.

In timpul imparatilor romani pagani, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos. Multi crestini nu au fost ingropati, fiind lasati prada fiarelor si pasarilor. Alti martiri erau luati in taina de credinciosii ramasi in viata si inmormantati cu cinste in locuri ascunse, prin case sau prin gradini. In acest fel si in partile Evgheniei, mai multe moaste de mucenici, au stat acolo vreme indelungata, nestiute de nimeni, pana in timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V).

Marți 23 februarie 2021 Policarp, sfântul nascut în temniță

Sfantul Policarp este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 23 februarie. S-a nascut in temnita, in jurul anului 70, la Efes, deoarece parintii sai fusesera inchisi pentru ca nu lepadasera credinta in Hristos. La botez a primit numele Pangratie. Din scrierile Sfantul Irineu aflam ca Sf. Policarp a fost ucenic al Sfantului Apostol Ioan.

Inainte ca parintii lui sa fie martirizati, este dat in grija Calistei, o femeie bogata si credincioasa. Potrivit traditie, Pangratie va da saracilor tot ce va gasi in hambarele acesteia. Ca mama sa adoptiva sa nu fie tulburata de milostenia sa, se va ruga lui Dumnezeu si in urma rugaciunii, hambarele s-au umplut la loc. Datorita acestei minuni, Calista i-a schimbat numele din Pangratie in Policarp, adica “cel cu multe roade“.

Sărbătoare miercuri 24 februarie 2021 în Calendarul Ortodox

Miercuri, 24 februarie 2021, în Calendarul Ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. Credicioșii serbeză Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.

Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 februarie. Din Sfanta Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Calendar Ortodox Sfantul Tarasie (25 februarie) și Sfantul Porfirie (26 februarie)

Sfantul Tarasie s-a nascut la Constantinopol in jurul anului 730 si a fost un aparator al sfintelor icoane. Dupa moartea imparatului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul sau Constantin VI. Pentru ca acesta era minor, puterea a fost preluata de imparateasa Irina. Imparateasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie ii va cere imparatesei sa convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane. Sfantul Tarasie a fost presedintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, cand s-a restabilit cultul icoanelor.

Sfantul Tarasie a fost un mare aparator al credintei si moravurilor sanatoase. Cand imparatul Constantin a surghiunit-o pe Maria, sotia lui legiuita, luand o femeie care ii era ruda si traind cu ea, Sfantul Tarasie nu numai ca a refuzat sa binecuvanteze aceasta nelegiuire, ci l-a sfatuit, apoi l-a certat si indepartat de la Sfanta Impartasanie.

Sfantul Tarasie a trecut la cele vesnice pe 25 februarie 806. A fost inmormantat in manastirea ctitorita de el in Bosforul Traciei. La mormantul sau s-au savarsit nenumarate minuni.

Sfantul Porfirie s-a nascut din parinti bogati, in Tesalonic. La varsta de 25 de ani a lepadat grija lumeasca si s-a retras in pustia Egiptului, unde va fi tuns in monahism. Dupa cinci ani de vietuire la o manastire din Egipt, ajunge la Ierusalim. Aici va fi hirotonit preot de catre Pravliu, patriarhul Ierusalimului, si i se va incredinta spre paza cinstitul lemn al facatoarei de viata Cruci a lui Hristos. Dupa un timp, Dumnezeu i se descopera spunandu-i: “Da-mi Mie visteria – adica lemnul Crucii – pe care am adus-o la tine, pentru ca voiesc sa te insotesc cu o mireasa cu adevarat saraca, insa buna de obicei. Iar tu, luand-o pe ea, sa o impodobesti, ca sa-si uite saracia cea dintai”. Era chemarea sa la treapta de episcop in cetatea Gaza, un loc cu multe altare pagane. Pana la Sfantul Porfirie, nimeni nu a putut sa curete cetatea Gazei de paganism.

Paganii din Gaza auzind ca vine Sfantul Porfire in tinutul lor, au pus pe cale spini, gunoi, au sapat gropi, au facut fum necurat cu scopul de a-l intoarce din cale. Tot ce se intampla rau in cetate era pus pe seama venirii sale. Insa, Sfantul le raspundea numai prin minuni.

Sfantul Porfire va cere ajutor de la imparatul Constantinopolului si de la Sfantul Ioan Gura de Aur pentru a risipi templele idolesti. Imparatesei ii va spune: “Osteneste-te pentru noi stapana, ca pentru Hristos, iar El pentru osteneala ta iti va da un fiu, care va imparati inaintea ochilor tai si multi ani va vietui intru toata buna sporire a imparatiei”. Dupa nasterea fiului vestit, imparateasa Eudoxia ii va trimite bani Sfantului Porfirie pentru constructia unei biserici.

Va distruge cele opt temple idolesti vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii si lui Marnas, iar in locul unui altar inchinat zeilor va construit o biserica. Asa a facut Sfantul Porfirie sa se umple cetatea Gazei de slava dumnezeiasca. A trecut la cele vesnice in anul 420.

Sâmbătă și duminică sărbătoare cu cruce neagră – Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman, Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea pe 29 februarie in anii bisecti, iar in anii nebisecti – pe 28 februarie.

Cuviosul Ioan Casian s-a nascut in provincia romana Scythia Minor, in anul 360. A fost atras inca de mic de viata monahala. La varsta de 17 ani, pleaca in Palestina impreuna cu prietenul lui Gherman. Vor ramane amandoi, timp de doi ani, intr-o manastire din Betleem, unde se adancesc in canonul vietii monahale, apoi parasesc Palestina pentru Egipt, in dorinta de a cunoaste viata si invatatura marilor asceti.

In ciuda hotararii lor de a ramane aici, dupa un timp ii aflam, tot impreuna, la Constantinopol, unde il cunosc pe Sfantul Ioan Gura de Aur. Vazand curatia sufleteasca in care traiesc cei doi, acesta il hirotoneste diacon pe Casian si preot pe Gherman, potrivit varstei lor. Alaturi de el, Casian isi va desavarsi pregatirea teologica, dupa cum marturiseste in scrierile sale: “Eu sunt ucenicul si opera lui Ioan”.

In anul 405, cei doi merg la Roma, unde incearca sa-l apere pe Sfantul Ioan Gura de Aur, patriarhul Constantinopolului, care in anul 404 fusese exilat pentru a doua oara. Se presupune ca aici, la Roma, Gherman a trecut la cele vesnice. Hirotonit preot, Casian ajunge la Marsilia, unde in anul 415, intemeiaza doua manastiri, una pentru barbati si alta pentru femei. Sfantul Ioan Casian este considerat intemeietorul monahismului in Franta si ocrotitorul Marsiliei. Se pare ca aici a murit in jurul anului 435, curand fiind cinstit ca sfant, la inceput in Marsilia si in sudul Frantei, pe data de 23 februarie.

Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul a trait in timpul imparatului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat impotriva sfintelor icoane. Inca de tanar a luat hotararea sa urmeze calea monahala si sa traiasca in nevointa.

Este numit “Marturisitorul” deoarece in timpul persecutiei iconoclaste a propovaduit cu fermitate adevarul de credinta, impreuna cu Sfantul Procopie Decapolitul, inaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost inchis in temnita, patimind multe chinuri.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top