De astăzi dosarele de pensie vor fi evaluate de noul soft. Ce a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan
Sursa foto: Prima RFI

Economic

De astăzi dosarele de pensie vor fi evaluate de noul soft. Ce a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ieri seară, ministrul Muncii Raluca Turan a anunțat că de astăzi va intra în funcțiune noul soft pentru a analiza și evaluarea dosarelor de pensie. Programul poate fi folosit în toată țara de astăzi.

Care sunt primele rezultate în evaluarea dosarelor de pensie

În momentul de față sunt peste 5 milioane de dosare de pensii din sistemul public care trebuie analizate. Pentru a eficentiza munca și a grăbi procesul, s-a dat în funcțiune noul soft. La etapa de testare a programului a particpat și Raluca Turcan alături de reprezentanții caselor de pensie. La primele teset au fost analizate 820 de dosare.

„Am participat astăzi, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft și am parcurs, împreună, câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar. De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare și ne-am propus ca, în termen de un an, cu efortul susținut al colegilor din casele de pensii din țară, să ducem la bun sfârșit întregul proces de evaluare”, a transmis Turcan pe pagina de Facebook.

Ministul Muncii își propune ca într-un an de zile să termine procesul de evaluare al dosarelor prezente. Pentru ca acest termen să fie realizabil, Raluca Turcan apelează la ajutorul colegilor din casele de pensie.

Cine introduce datale pentru analiza dosarelor de pensie

Raluca Turcan a asigurat că noul program nu va afecta activitatea curentă a caselor de pensie. Ministrul declară că soluția este suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare. Aceasta a sfătuit personalul care se ocupă de introducerea datelor să fie foarte atenți. Orice greșeală poate duce la modificarea pensilor primite de cetățeni.

„I-am îndemnat pe toți colegii din casele teritoriale de pensii să fie riguroși în munca pe care o vor depune, pentru că de acuratețea datelor introduse va depinde pensia pe care o vor primi, lună de lună, milioane de beneficiari, după recalculare.”, a mai spus ministrul Muncii pe pagina de Facebook.

Cum funcționează noul soft de evaluare al dosarelor de pensie

Ministrul Munci a explicat modul de funcționare al noului program. Acesta se beazează pe o matrice de colectare a datelor din dosar. Tehnologia folosită permite recalcularea ulterioară a punctului de pensie. Astfel, dacă vor exsita modificări în Parlament privind legea pensilor, softul poate recalcula pensia fiecărui cetățean.

Raluca Turcan s-a născut la 2 aprilie 1976 în Botoșani, iar în viața politică se află înca din anul 2002 cÂnd a fost consilier al Președintelui PNL. Ea este licențiată în studii econice, terminând Academia de Studii Economice în 1999. Ea este membră al Partidului Național Liberal din 2004. Din decembrie 2013 până în decembrie 2016 a fost vicepreședinte PNL. În 2016 a devenit președinte interimar PNL, în urma demisiei Alinei Gorghiu din funcție. În 2017 a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ea este căsătorită cu Valeriu Turcan din 20014 alături de care are un băiețel. Cei doi s-au cunoscut în spațiul politic, amandoi lucrau la  campania PNL și a Aliantei D.A.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Marineata

    26 februarie 2021 at 20:29

    Daca datele se introduc eronate dintro greșeală sau sau introdus greșit de la data efectuării dosarului de pensie ,cum pot verifica oamenii cît de realist a fost făcute acestea,cum se pot informa și unde se pot adresa?

    • Marioara Detesan

      26 februarie 2021 at 21:47

      La Casa Națională de Pensii din județul de care aparțineți.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top