Calendar Ortodox martie 2021: Sărbători și zile în care nu se spală. Postul Paștelui

Știri interne

Calendar Ortodox martie 2021: Sărbători și zile în care nu se spală. Postul Paștelui

Calendar Ortodox Martie 2021, ce sărbători mari sunt. Zile în care nu se spală. Și care sunt tradițiile ce trebuiesc respectate din Postul Paștelui.

Calendar Ortodox Martie 2021, prima lună de primăvară este marcată de o serie de sărbători importante. Postul paștelui care a început pe 17 februarie 2021 și se încheie pe 3 aprilie 2021 își pune și el amprenta pe luna lui mărtișor. Una din cele mai mari săbători din Calendarul Ortodox în martie este Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie pe 25 martie 2021.

Cele mai importante sărbători din martie 2021 în Calendarul Ortodox

Este o singură sărbătoare în luna martie marcată cu roșu în Calendarul Ortodox și anume Buna Vestire din 25 martie 2021. Dar postul Paștelui început pe 17 februarie și care se încheie pe 3 aprili, aduce o serie de tradiții și obiceiuri importante. Sunt zile în care nu se spală multe în martie.

De asemenea încă de la începutul lunii este o sărbătoare legendară și anume sărbătoarea Babelor.

Cum știi care este baba ta din martie? Cum se alege

Babele din luna martie se aleg în două feluri. În anumite regiuni ale României sărbătoarea babelor permite ca fiecare să-și aleagă o dată între 1 – 9 martie 2021.

Cum se aleg corect babele din martie
Cum se aleg corect babele din martie

Dar legenda spune că baba este data de ziua de naștere. De exemplu persoanele născute în data de 25 au baba pe 7 martie. Se aduna cele două cifre până când devine una singură.

O persoană născută în orice dată trebuie să adune cifrele din ziua nașterii și așa află care este baba din ei din martie.

Contactat de faxnews.ro, preotul Vasile Ioana a declarat că babele se aleg corect după ziua nașterii și nu sunt la alegerea directă.

Se spune că în ziua Babei tale din marție, dacă va fi soare și vreme bună vei avea parte de un an bun. Dacă vremea este rea s-ar putea să întâmpini ceva probleme.

Legenda Babelor este foarte veche și transmisă de la strămoșii noștri.

Zile în care nu se spală în martie 2021

Tradiția populară spune că în zilele de post negru nu se spală rufe. De asemenea acestea nu se scos la aerisit și nu se intind pe sârme.

Zilele în care nu se splală în martie 2021 sunt zilele de joi și vineri, când este post negru.

În zilele de vineri din luna martie 2021 nu este bine să coși sau să faci treburi casnice.

Legendele populare spun că cei care vor spăla au vor face treburi casnice vor pierd norocul și vor avea culturile compromise, spun bătrânii noștri.

Sărbători importante în martie 2021 din Calendarul Ortodox

Începem cu sărbătorile dedicate doamenlor și domnișoarelor. Pe 1 martie este ziua mărțișorului, iar legenda spune că este ideal să dăruiești un mărțișor femeilor importante din viața ta.

De menționat că în unele zone se dau mărțisoare și la bărbați. Tot ce trebuie să rețineți că tradiția pune accentul pe mărtișorul clasic cel cu fire albe și roșii, nu cadouri cum se obișnuiește mai nou.

Pe 8 martie femeile trebuiesc răsfațate cu flori de primăvară dăruite cu drag. Tradiția spune că ar fi bine să fie culese chiar de cel care le oferă.

Florile să fie de primvărară și simple. Sărbătoarea este asociată și cu Ziua mamei pe 8 martie 2021.

În Calendarul Ortodox sunt serbați și sfinții 40 de mucenici pentru care femeile se pregătesc cu tot felul de rețete de mucenici.

Luna se încheie cu o sărbătoare mare în Calendarul Ortodox pe 25 martie 2021, cu sărbătoarea Buna Vestire. Sărbătoare cu cruce roșie în care sunt interzise toate treburile casnice, nu se spală, calcă, mătură ci este zi de sărbătoare și rugăciune.

Dezlegările la pește din martie 2021 în Postul Paștelui sunt

Dezlăgările la Pește, ouă sau lapte în Postul Paștelui sunt în săptămâna 8-14 martie 2021, cand este Dezlegare la oua, lapte, branza.

În Calendarul ortodox pe 20 și 21 martie este dezlegare la ulei și vin, care este posibilă și pe 25 martie de Buna Vestire. De asemenea aceeași permisiune este dată de biserică și pe data de 28 martie 2021.

Continue Reading
3 Comments

3 Comments

  1. Penciu Mihaela

    27 februarie 2021 at 18:10

    Postul pastelui anul acesta incepe pe 15 martie ! Am 60 de ani si nu am auzit ca nu ai voie sa speli sau sa aerisesti in zilele de joi si vineri .

  2. Tabacaru Lilian

    27 februarie 2021 at 18:17

    Eroare majoră,mai sus este menționată perioadă postului ortodox,total eronat…17.02.2021…03.04.2021

  3. Valentina Stănescu

    27 februarie 2021 at 22:17

    O valmaseala totală. Un articol în care nu se spune nimic,ba,mai mult,dă date eronate…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top