clip de milioane de dolari
Sursa foto: Pixabay

Economic

Ce se află în videoclipul de 10 secunde care valorează 6 milioane de dolari

Cel care a făcut videoclipul este artistul digital Mike Winkelman cunoscut drepr Beeple. În octimbrie 2020 un colecționar de peste ocean a cheltuit 67.000 de dolari să cumpere lucreavea video. Saptămâna trecută opera respectivă a fost vândută pentru 6 milioane de dolari.

A plătit pentru 10 secunde 6 milioane de dolari

Colecționarul de artă Pablo Rodriguez-Fraile din Miami a cheltuit o avere pe un clip video pe care îl putea vizona online gratuit. Investiția acestuia a dat roade, iar săptămâna trecută la vândut pentru 6 milioane de dolari.

Videoclipul realizat integral pe computer pare a fi un uriaș Donald Trump care se prăbușește, cu corpul acoperit de lozinci.

Cum se autentifică operele digitale

Videoclipul a fost autentificat prin blockchain care poate fi perceput ca o semnătură digitală care atestă autenticitatea unei opere. Acesta este un nou tip de activ digital care a avut o popularitate imensă în pandemie. Cei care își permit au cheltuit sume exorbitante pe articole care există doar în mediul onlie.

Tehnologia cu care a fost autentificat clipul video este o inovație în domeniul digital deoarece în mediul online obiectele tradițioanale sunt reproduse de sute de ori fără să existe vreo prevedere. Această tehnologie atestă autenticitatea și mai este cunoscut sub numele de „Non-fungibil”. Articolele acestea nu pot fi schimbate pentru că sunt considerate unice. Există și active „fungibile”, acestea sunt de tipul aur, dolari, acțiuni.

Piața NFT ia avânt

Token Non-Fungibl (NFT) a înregistrat creșteri în valoare de 86,3 milioane de dolari. În ianuarie Opean Sea, o piață pentru NFT-uri avea vânzări lunare de 8 milioane de dorlari, pe când cu un an în urmă avea vânzări de doar 1,5 milioane.

Co-fondatorul companiei consideră că cei care investecs sunt persoane care petrec zeci de ore zilnic în online. Pentru acele persoane consideră că se adresează această piață.

„Dacă petreceți zece ore pe zi pe computer sau opt ore pe zi în tărâmul digital, atunci arta în tărâmul digital are sens, pentru că este lumea”, a declarat co-fondatorul OpenSea, Alex Atallah, potrivit unei publicații.

La ce să fie atenți cei care vor să investească

Fiind un domeniu la început de drum, specialiștii avertizează riscurile la care se supun cei care vor să investească. Cei care vor să își pună banii la bătaie trebuie să țină cont că există riscul unei pierderi majore dacă efervescența se stinge. Mai mult, trebuie luat în calcul și frauda online. Foarte mulți utilizatpri folosesc pseudonime, iar riscul de fraudă este ridicat.

Prima vânzare de artă digitală a fost scoasă la licitație. Casa de licitații Christie’s pune la bătaie un colaj de 5.00o de imagini. În momentul de față licitația a ajuns cu ofertele la valoarea de 3 milioane.

„Suntem într-un teritoriu foarte necunoscut. În primele zece minute de licitație am avut mai mult de o sută de oferte de la 21 de ofertanți și am ajuns la un milion de dolari”, a spus Noah Davis, specialist în artele postbelic și contemporane.

Cei care sunt interesați pot licita până pe 11 martie. De asemenea, casa de licitații acceptă plata în criptomonede dar nu numai.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top