Știri interne
Astăzi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din ’77. Mai puțin de 20% din români își asigură locuința
După 44 de nai de la puernicul cutremur mulți români nu au un plan de salvare. Doar 20% din cetățeni aleg să își asigure bunurile.
În seara de 4 martie 1977 întreaga Românie a fost zguduită de un cutremur devastator. În urma evenimentului 1.500 de persoane și-au pierdut viața și alte 11.000 au fost rănite. Chiar dacă au trecut 44 de ani de la tristul eveniment, românii încă nu își asigură locuințele în caz de dezastre naționale. Pagubele materiale în urma seismului s-au ridicat la peste două miliarde de dolari.
44 de ani de la cutremurul din 1977. Bucureștiul unul dintre cele mai afectate orașe
Evenimenetul care a durat doar 56 de secunde a avut urări nefericite pentru o bună parte din locuitori. Doar în București s-au prăbușit peste 30 de clădiri, printre care și câteva spitale. Reacțiile autoritățiilor au fost unele întărziate din cauza faptului că președintele din vremea aceea, Nicolae Ceușescu nu era în țară. Oamenii s-au mobilizat mult mai rapid și mulți dintre cei care au scăpat au început să sape după supraviețuitori.
Alături de București, orașul Zimnicea a fost unul puternic afectat. După seismul produs s-a constatat că aproximativ 80% din oraș a fost devastat. Adepții ai teoriilor conspirațioanale susțin că pagubele nu ar fi fost atât de mari și că autoritățile ar fi dărâmat anumite clădire, pentru vizita programată a dictatorului.
Românii nu își asigură locuințelor. Doar 32% din cetățeni au un kit de prim ajutor
Interesul românilor pentru assigurarea locuințelor în cazul unor calamități este redus. Doar 20% din proprietarii de imobile au încheaiat contracte prin care să își asigure bunurile. Există o creștere la nivelul societății privind asigurările, acesta fiind de trei puncte procentuale față de anul 2019, conform unui studiu realizat de IRES.
Din acest studiu reiese că cea mai mare frică a oamenilor fiind producerea incendiilor, urat de dezastrul unui cutremur. Cei de la IRES arată că 67% susțin că sunt pregătiți în cazul unei calamități și dintre aceștia 55% cunosc kiturile speciale de prim-ajutor. Respectivele truse conțin alimente, apă, un fluier, lanterne, obiecte ce pot salva viața. . Președintele UNSAR a anunțat că asigurarea locuințelor și a bunuriol ar trebui să fie o prioritate pentru cetățeni.
Ce pagube ar suferi România în cazul unui cutremur puternic
România este una dintre țările europene care se află în pericol major în cazul unui cutremur de mare magnitudine. În anul 2018 s-a simulat un cutremur de 7,5 grade care a adus cifre îngrijorătoare. urmările acestuia erau estimate la 4.380 de morți, 8.040 de răniți, şi aproximativ 50.000 de persoane rămase fără adăpost. Exercițiul a scos în evidență că șase spitale din București ar fi distruse, iar alte 23 avea probleme grave. Mai mult, 48.000 de consumatori ar rămâne fără electricitate și 55.000 fără alimentare cu apă.
Doar în București există în momentul de față peste 2.200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând, cel mai probabil, zeci de mii de apartamente și spații comune. Specialiștii în construcții susțin că autoritățiile ar trebui să se bazeze mai mult pe intervenție și reacția imediată în caz de cutremur. Pentru a consolida toate clădirile cu probleme este nevoie de zeci de ani, iar gândirea unui plan rapid de intervenție este singura cale de a limita numărul de victime.
Cei care locuiesc în apartamente sau imobile din grupa de risc, pot să își consolideze locuința singuri sau prin Programul Național cu ajutor de la stat. Familiile în care venitul net este mai mic decât salariul mediu net pe economie, nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței. Persoane juridice sau proprietarii de spații comerciale din clădirile cu risc seismic pot plăti costurile consolidării în rate.