București se închid restaurantele și localurile

Economic

București se închid restaurantele și localurile

Restaurante, cafenele, cluburi, teatre, săli de cinema vor fi închise cel mai probabil sâmbătă după sedința Comitetului pentru Situații de Urgență în București.

Restaurantele, cafenelele, barurile, sălile de teatru și cinematograf au fost reeschise în ianuarie. La puțin peste o lună e la deschiderea, autoritățile au în plan închiderea lor deoarece capitala a depășit pragul de 3 locuitori la mie, se arată într-un raport emis de știrioficiale.ro.

Dezastru pentru Restaurante și industria HORECA

Restaurantele, cafenelele, cluburile și barurile din București se închid
Restaurantele, cafenelele, cluburile și barurile din București se închid

Gura de aer primită cu redeschiderea restaurantelor din ianuarie, la 30% din capacitate s-a spulberat astăzi când autoritățile au anunțat că se vor închide din nou localurile și restaurantele.

HORECA este de mai bine de 1 ani în malaxorul deciziilor care îi duce spre faliment cu tot sprijinul acordat de Guvernul României. Angajații sunt disperați pentru că sumele pentru șomajul tehnic se plătesc tot mai greu.

Patronii încearcă să nu intre în faliment. Cel mai greu o duc restaurantele, cafenelele, barurile care trebuie să plătească chirie și costuri de întreținere chiar dacă acestea sunt închse.

Ieri reprezentații HORA, o organizație a patronatelor restaurantelor, hotelurilor și localurilor au cerut autorităților ca restaurantele să nu fie incluse în norma de depășire a trei persoane la mia de locuitori.

Vezi și: Euro un nou maxim istoric la curs valutar 5 martie 2021 de la BNR

Propunerea nu va fi cel mai probabil adoptată de autorități, pentru că se consideră că printr-o astfel de măsură și alte categorii de activități și-ar dori excepția de la legea care este în vigoare și care limitează accesul în restaurante.

Somajul tehnic pe luna ianuarie nu a fost plătit

Angajații din HORECA se plâng că nu le-a fost plătit șomajul tehnic pentru luna ianuarie. Am discutat cu angajați din hotelurile din capitală, care spun la unison că nu și-au primit banii.

Unele hoteluri au achitat în avans sumele pe care ar trebui să le încaseze de la stat, altele din lipsă de fonduri și-au lăsat angajații fară bani.

Un barman sau ospătar primește o sumă medie de 1400 de lei, bani care ar fi trebuit să vină de la guvern, conform legii în vigoare.

Sutele de mii de angajați din această industrie se gândesc serios să se reorienteze profesional.

Problema majoră este că piața muncii nu este pregătită să-i primească. Deși majoritatea s-au înscris la cursuri de reformare profesională, axându-se în special pe zona IT, nu există atât de multe posturi vacante pentru a primi masa mare de angajați aflată în șomaj tehnic.

În acest moment decizia oficială de închidere a restaurantelor și cafenelor nu a fost luată, dar surse au declarat pentru DIGI24 că subprefectul capitalei va da ordinul de închidere.

Astfel vor rămâne deschise doar localurile în aer liber, restaurantele de interior fiind închise.

La fel și sălile de cinema, teatru sau alte locuri din spații închise.

Conform aceleași surse, sâmbătă ar fi putea fi convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, cei care vor lua și decizia de închidere a restaurantelor.

Livrarea acasă o soluție

Trecând printr-un an dificil restaurantele și localurile au semnat contracte cu servicii de curierat precum Bringo, Glovo, Food Panda sau Takeawey care vor livra mâncarea de la restaurante și magazine acasă.

Companiile de livrare se așteaptă ca numărul comenzilor să crească odată cu decizia de închidere a restaurantelor și localurilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top