Lifestyle
Supă cu tăiței de casă rețetă din Nădlac
Supă cu tăiței ca la Nădlac. Se poate face cu carne de pui sau carne de porc. Rețeta este unică și specifică zonei.
Nu există duminică în orașul Nădlac, din Arad, fară supă cu tăiței de casă. I se mai spune și leveșă. Se prepară de zeci de ani și este primul fel servit la masa de duminică. Tradiția este de pe vremea străbunicilor noștri și se păstrează și acum. Locuitorii din Nădlac o consideră o supă nobilă și este servită duminica și de sărbători precum Paștele și Crăciunul.
Rețetă supă cu tăiței de casă din orașul Nădlac
Nu există casă în Nădlac fară supă cu tăiței de casă făcută în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare mare. Cel mai mare secret al acestui fel de mâncare este cantitatea de legume și calitatea cărnii folosite.
Niciodată în supa cu tăiței din Nădlac nu se pun tăițe din comerț. Cei care nu mai fac tăițeii acasă, cumpără de la gospodine care îi prepară conform regulilor de pe vremea străbunicilor.
Reteță tăiței de casă
Ingrediente
- 3 ouă
- 1 jumătate de linguriță de sare
- aproximativ 400-500 grame de făină sau cât cuprinde aluatul
Mod de preparare
Se bat ouăle cu sarea și se adauga treptat făina, aluatul trebuie să fie unul tare și să se desprindă de vas după frământare.
Timpul de frământare este de aproximativ 20 de minute pentru a se omogeniza bine ingredintele.
Când aluatul devine tare și nu se mai lipește de vas se presară pe masă faină, iar aluatul se imparte în 3 bucăți egale sau 2 daca vreți tăiței mai lungi.
Cu ajutorul unui făcăleț (sucitor cum se spune la Nădlac), se intinde patura până devine foarte subțire. Dacă este necesar se adaugă făina deasupra și sub pătura de tăiței de casă pentru a nu se lipi.
Se poate folosi și o mașină de tăiței de intins, dar de menționat este că puține pot subția aluatul la fel de bine ca făcălețul.
Păturile se pun la uscat pe o față de masă cam 10 minute.
Ulterior se iau pe făcăleț și se împătoară la o lățime de 3-5 centrimetri.
Se așează pe un fund de lemn și cu un cuțit care taie foarte bine și apucă procesul de tăiat tăițeii de casă, aceștia se taie foarte subțiri, iar rezultatul este ca cel din imaginea de mai jos.
Tăițeii se lasă la uscat pe o față de masă de bumbac până când supa este fiartă. De altfel procesul de preparea al tăițeilor se face în timp ce supa cu tăiței de casă este pe foc, ca la Nădlac.
Rețetă supă de pui / porc cu tăiței de casă ca la Nădlac
Secretul cele mai bune supe de pui sau din carne de porc, se află în calitatea legumelor și a cărnii folosite.
În nădlac se obișnuiește ca legumele folosite să fie cele cultivate în grădină sau luate din magazin, dar atenție la calitatea lor să fie dulci și calitative.
Rețetă supă de pui / carne de poc cu tăiței de casă
Ingredinte
Îngredintele sunt calculate la o oală de 5 litri, iar secretul bunicilor din Nădlac este cantitatea, dar și tipul de carne folosit. Astfel pentru supă aveți nevoie de următoarele ingrediente.
- 1kg de carne de pui, de preferabil spate, aripi, bucăți cu mai multe oase, decât carne. Osul fiind cel care dă gustul special. Se pot pune și pulpe sau pipet de pui dacă urmează să prăjiți carnea ulterior sau să o faceți pane. De meționat este că supa va genera spumă din cauza cărnii. Aceasta se scoate la primul clocot, fie cu o sită specială, fie cu o lingură. Dăcă foloți carne de porc se pune fie spată, fie oase de porc dar atenție să nu fie cu prea multă grasime.
- 5 morcovi mari și dulci
- 2 rădăcini de pătrunjel, dacă nu aveți rădăcină de pătrunjel puteți folosi o singură rădăcină de păstrănac
- 1 ceapă mare
- Apa să umple oala până mai raman doar 3 degete libere în oală.
- 1 lingură de sare
- La final se adaugă delicat pe bază de legume sau găină pentru a da un gust mai intens. Acest îngredient este optional.
Mod de preparare
Modul de preparare al supei de pui cu carne de pui sau de porc este foarte simplu.
Legumele se curăță și se spală bine, la fel și carnea. Se adaugă în oală toate îngredintele odată. Legumele nu se taie, se lasă întregi.
Imediat după ce sunt fierte, aproximativ o oră durează fierberea, supa se strecoară cu ajutorul unei site pentru a rămâne limpede.
De meționat că spuma generată de carnea de pui sau de porc generează destul de multă spumă, aceasta trebuie înlăturată pentru ca supa să nu fie tulbure.
Mod de preparare final
Supa proaspăt strecurată se pune din nou la fiert, când începe să fiarbă se pun tăițeii peste supă și adaugă delicatul sau sare dacă mai este nevoie.
Se fierbe 3-4 minute și se lasă acoperită cu un capac 10-20 de minute. Tăițeii se umflă și supa este gata.
Din cantitatea de tăiței generată de rețeta de mai sus se pune jumătate la o oală de 5 litri.
Dacă doriți să puneți legumele sau carnea, deși în supa din Nădlac nu se pun, le puteți tăia în bucăți mici și servi și așa.
Mariana-Gabriela Vlăduț
14 septembrie 2021 at 3:10
Dacă în ceapă se înfig și câteva cuișoare(condimente ,nu din acelea de metal :)) ) obțineți o supă cu o aromă deosebită