Leul scade tot mai mult. Ratele la bănci mai pot fi amânate
Sursa foto: depositphotos

Economic

Leul scade tot mai mult. Ratele la bănci mai pot fi amânate

Leul a atins un nou minimc istorci după sașe zile de scădere continuă. Ratele la bănci pot fi amânate și anul acesta, toate actele trebuie depuse până pe 15 martie.

Leul scade tot mai mult în fața euroului, este a șasea zi în care moneda a atins un record negativ. În timp ce dolarul a rămas la o medie de 4,10 lei, euroul i-a tot mai mult avânt. Din ce în ce mai muți români sunt îngrijorați de creșterea valutei. O veste bună este legată de amânarea ratelor. Cererile petru amânarea până la nouă luni a creditelor este valabilă pentru încâ câteva zile. Află ce măsuri trebuie să îndeplinești pentru a cere băncii o amânare.

Nouă record negativ la cursul bancar. Ce maximă a atins euroul

Banca Națională a României (BNR)a anunțat cursul valutar pentru 10 martie. Este a șasea zi consecutivă în care leul înregistrează un record negativ. După mai multe zile în care moneda creșterea, astăzi a atins un nou maxim istoric. Euro a crescut astăzi la 4,8863 lei, un nou record față de cel precendent. Ieri BNR a anunțat că moneda europeană a ajuns la 4,8849 lei.

Dolarul nu a înregistrat o creștere atât de mare. Pe 23 martie a fost înregistrat nivelul maxim din istorie de 4,5316 lei. Astăzi valoarea acestuia a rămas ca cea tansmisă ieri, m-ai exact de 4,10 lei. Lira sterlină a crescut și ea, dar mai puțin față de creșterea pe care o are moneda europeană. Lira sterlină a crescut la 5,70 lei, faţă de 5,69 lei,  cursul anunţat de BNR în şedinţa precedentă. Aurul a crescut și el de la 224,7611 la 226,1467 pentru un gram astăzi,

Rata ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la trei luni a rămas la 1,70%, pe când cea la șase luni la 1,74%.  Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. ROBOR este mai mare decât ROBID, raportul lor urmând logica cererii și ofertei. Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul ROBOR pe trei luni a fost 0,68%, pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016.

O veste bună vine pentru cei cu credite. Ratele la bănci mai pot fi amânate

Persoanele fizice și juridice pot amâna și anul acesta ratele. Măsura a fost prelungită de Guvern lunile trecute și permite celor interesați să depună actele până pe 15 martie. Ratele pot fi amânate pe o perioadă de maxim nouă luni și include și suspendarea obligațiilor de plată pentru cei care au solicitat deja. Pentru a beneficia de acest ajutor trebuie îndeplinite anumite condiții.

Măsura reglementată de OUG nr. 227/2020 se aplică atât celor care au beneficiat deja de o amânare, dar și celorlați. Cei care cer ajutorul trebuie să fii făcut creditul până la data de 30 martie 2020, dace a fost făcut după această dată nu poate cere amânarea. Aceștia mai trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • să aibă un contract de credit în derulare, pentru care creditorul să nu fi cerut scadenţa anticipată la data de 31 decembrie 2020, inclusiv;
  • să nu înregistreze restanţe la plata ratelor;
  • să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau a încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni, prin raportare la perioada similară din anii 2019 și 2020;
  • să nu se afle în insolvenţă la data suspendării ratelor, în cazul firmelor.

Inițial, posibilitatea amânării ratelor la credite a fost dată la finalul lunii martie 2020, cererile fiind transmise până la 15 iunie 2020.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top