Știri interne
Buletinele electronice vor fi introduse din august. Ce date noi vor conține
Românii vor avea noi buletine din august. Ce conțin acestea și ce data vor avea în plus.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a anunțat ieri că în urma ședinței Executivului s-a stabilit forma și conținutul noilor buletine. Începând din 2 august, românii vor putea cere noua carte de identitate care va avea formatul unui card. Cu aceste proiect se termină procesul de modernizare și adaptare la standarde europene a documentelor de identitate. Cei care nu sunt de acord să li se ia amprentele pot refuza procesul, dar nu vor mai putea călători în Uniunea Europeana doar cu cartea de identitate. Până la 3 august 2031 toți români vor avea noua carte de identitate.
Buletine electronice, cum arătă și ce date conțin în plus
Românii vor putea solicita noua carte de identitate cu cip și amprentare din luna august. Țara noastră trebuie să fie pregătită până atunci cu întreg sistemul pentru a elibare noile acte, conform regulamentului UE. Noul buletin va avea o dimensiunea redusă. Noul act este asemănătoare cu un card, 85,50 mm lungime și 53,98 mm lățime, față de cea actuală care are lungimea – 105 mm; lăţimea – 74 mm și grosimea – 0,7 mm.
Cea ce va fi nou nu este inscripționarea pe ambele părți. Un alt plus al noi cărți de identitate este semnătura electornică care va putea ține loc celei holografe. Un nou element este și amprentarea a două degete. Cei care nu sunt de acord să le fie stocate amprentele sau ca actul lor de identitate să nu conțină un CIP pot cere actul fără acestea.
În format electronic (CIP) se înscriu:
- datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului (numele și prenumele, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, CNP-ul, adresa de domiciliu a titularului)
- certificatele pentru semnătura electronică
- datele biometrice, constând în imaginea facială a titularului și impresiunile papilare (amprente) de la două degete.
Fără amprentare nu se va mai circula în Uniunea Europeană
Chiar dacă guvernul nostru a decis că românii pot alege între buletinul electronic și cel neelectronic, Uniunea Europeană nu este la fel de amabilă. Trebuie să se ia în calcul că această excepție este valabilă doar în România și nu se poate exercita libera circulație în interiroul UE.
Ministrul, Lucian Bode a declarat că s-a luat în calcul și buletinul neelectronic deoarece românii pot fi sceptici în ce privește amprentarea sau introducerea CIP-urilor. Mai multe organizații din UE nu sunt de acord cu amprentarea. În Belgia, unde colectarea amprentelor papilare devine obligatorie, măsura a fost contestată recent în justiție.
În momentul de față nu s-a discutat despre cât va costa noul act de identitate. Românii au plătesc în momentul de față o taxă, modică de 7 lei. Taxa poate fi plătită la CEC Bank, Poșta Română sau chiar la ghișeu când se depun actele. Guvernul va trebui să achiziționeze echipaje și softuri noi. Pe lângă aparatele care vor imprima noile cărți electronice de identitate , vor trebui achiziționate și aparate pentru colectarea amprentelor papilare.
Noul act de identitate va putea fi folosit și pentru a intra pe platforma electronică de sănătate. Momentan cei de la MAI nu a stabilit condițiile tehnice de accesare a datelor de pe CIP, în cazul furtului sau pierderi actului.