anularea a doua puncte de penalizare
Sursa foto: Romanul Financiar

Știri interne

Proiectul pentru anularea a două puncte de penalizare a fost respins. Care a fost decizia senatului

Ptoiectul care ajuta șoferii a fost respins. După ce a trecut de votul senatului în 2019, comisiile de verificare nu au fost de acord.

Șoferii au primit o veste proastă, proiectul de lege care îi putea scăpa de două puncte nu a fost aprobat. În luna februarie a anului 2019, senatul a aprobat un proiect de lege care permitea anularea a două puncte de penalizare. Șoferii puteau cere anularea a două punct și se obligau să vadă materiale educative despre conștientizarea comportamenului neadecvat la volan. În prezent această inițiativă a fost propusă spre respingere. Membrii celor patru comise au votat negativ, susținând că textul era unul neclar care lăsa loc de interpretări.

Proiectul de lege pentru anularea a două puncte de penalizare a fost respins

În anul 2019 senatul a aprobat cu 85 de voturi „pentru” și două abțineri proiectul de lege care le dădea șana conducătorilor auto să își șteargă două puncte de penalizare. Proiectul le dădea șansa șoferilor care acumulau puncte de penalizare să le fie anulate după urmărirea materialelor de educație rutieră. Filmulețele aveau scopul de a atrage atenția asupra urmărilor grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan.

În proiectul de lege era consemnat că șoferul poate face această solicitare doar o dată la șase lui. Vizionarea filmelor de conștientizare se făcea exculsiv la parteneri aprobați de Poliția Română, primind o dovadă că a participat. Senatorul Mario – Ovidiu Oprea a fost cel care a inițiat acest proiect. El susținea că pedeapsa încălcării Codului rutier este astfel dublată de educație rutieră.

„În cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere. Titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni.”, se arăta într-un amendament la proiectul iniţiat de senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.

De ce a fost respins proiectul de lege

Membrii celor patru comisii care au analizat propunerea de lege au hotorât cu majoritate de voturi respingerea proiectului. Motivele care au dus la această decizie au fost legate în primul rând de neclaritatea textului. S-a atras atenția că nu este stabilit un număr maxim de vizionări. Astfel, se poate ajunge ca o persoană să vizioneze de mai multe ori un film educativ și poate beneficia de anularea tuturor sancțiunilor.

Un alt punct de vedere pentru respingerea subiectului a scos în evidență faptul că nu reiese clar modul în care filmulețele duc la conștientizare. Un alt punct abordat este legat de legislaţia în vigoare. Aceasta prevede un sistem de bonificare a titularilor permiselor de conducere care respectă normele.

Potrivit proiectului, se voia schimbat și numărul de puncte la care să se suspende permisul pentru începători. Cei car aveau vechime mai mică de un an, la acumularea a 12 puncte li se supsenda permisul. În cazul celor cu experință, suspendarea se face la 15 puncte.

Amintin că cei care acumulează 15 puncte de penalizare rămân fără permis pentru 30 de zile. Sancțiunea depinde de intervalul de timp la care se acumulează cele 15 puncte. Astfel, potrivit Codului rutier dacă în intervalul de 12 luni de la suspendare se acumulează din nou numărul maxim, suspemdarea permisului se face pe 60 de zile.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top