racorcarea le energie electriă gratuita
Sursa foto: Pixabay

Economic

Racordarea la rețeaua electrică este gratuită pentru cei care au panouri fotovoltaice. Racordarea la gaze este compensată

Veste bună pentru cei cu panouri fortolvaice, racordarea șa electricitate este grauită. Proiectul de racordare la gaze este blocat din douî motive.

Astăzi a apărut în Monitorul Oficila deciza care reglementează procedura de racordare la energia electrică a persoanelor care au panouri fotovoltaice. Atât persoanele publice cât și cele juridice care dețin instalații de producere e eneregiei elcetrice de peste 100 kw se poate racorda la energie gratuit. În anul 2020 s-a decis ca racordarea la rețelele de gaze și energie electrică să fie gratuită. Acestă reglementare vine cu o condiție mai puțin plăcută. Mai exact, persoanele sau firmele care vor să beneficieze de acest serviciu plătesc în avans costurile de racordare, urmând să-și recupereze banii de la firmele de distribuție.

Racordarea la rețeaua electrică este gratuită pentru cei care au panouri fotovoltaice

Dacă ai acasă panouri fotovoltaice sau te gândeai să îți cumperi, avem o vestă bună pentru tine. Astăzi a intrat în vigoare ordinul care vine în ajutorul celor cu panouri fotovoltaice. Pentru a beneficia de gratuitate trebuie să ai instalații de cel mult 100 kw din susrse regenerabile. Mai mult, ordinul apărut astăzi arată că cei care vor să beneficize de această gratuitate trebuie să fi depus cererile după o anumită dată. Persoanele fizice pot benificia dacă au făcut cereri în acest sens după 19 decembrie 2020. Persoanele juridice au un termen diferit, cererea trebuia să fie depusă după data de 30 iulie 2020.

„Operatorul de distribuție are obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare aparținând prosumatorilor. Proconsumatori are dețin locuri de consum și de producție prevăzute cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Surse cu puteri electrice instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum în conformitate cu prevederile Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum. Ele aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 de metri și clienți casnici, aprobate prin ordin al președintelui Autorității de Reglementare în domeniul Energiei”.

Procedura se aplică și în cazul în care prosumatorul dorește să monteze și o instalație de stocare. Există posibilitatea ca cei care au acasă panouri fotovoltaice să își vândă surplusul produs. Ei pot face asta și vor avea de plătit doar tarifiul de emitere al Avizului Tehnic de Racordare (ATR).

Racordarea la gaze este compensată. În ce condiții se pot lua banii înapoi

În anul 2020 guvernul a decis ca radcordarea la gaze și electricitate să fie gratuită. În urma anunțului cererile de racordare au crescut și le-au dat planurile peste cap. Pentru a ține lucrurile sub control s-a introdus o opțiune mai puțin plăcută. Persoanele fizice sau cele juridice care doresc racordarea vor plăti acest servicuu din proprii bani. Aceștia își recuperează banii de la firmele de distribuție după racordarea.

După ce s-a adoptat legea cererile privind racordarea au crescut chiar și de patru ori, mărturisea șeful Engie România. Acesta a spus că este bucuros să vadă dorința oamenilor dar întreg procesul trebuie gestionat cu grijă. A explicat că una este să fii conectat la rețea și alta este să ai capitalul necesar achiziției centralei, instalației de gaze.

Ei bine, în acest moment, racordările sunt blocate, din două motive. Primul este numărul foarte mare de cereri și al doilea este incertitudinea distribuitorilor de energie și gaze că le vor fi recunoscute toate costurile de către ANRE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top