Economic
Pralamentul vrea să reglementeze tranzacțiile cu criptomonede. Cum îi poate afecta pe cei care le folosesc
Parlamentul vrea să reglementeze tranzacțiile cu monede virtuale. Creșterea valorii a crescut și încercările de frudă, Patronul de cluburi, Costi Alecu acuzat de fraudă cu bitcoin.
Valoarea monedelor virtuale a avut o creștere neașteptată în ultimii ani. Odată cu aceasta tot mai mulți oameni au decis să investească și să facă afaceri cu criptomonede. Până acum în România nu exista o lege care să reglementeze aceste tranzacții, iar parlamentul a decis că este nevoie.
Noua directivă europenană ajută combaterea fraudei și împiedică finanțarea teroristă prin tranzacțiile de monede virtuale. România este printre puținele țări care nu a transpus directiva în legislația națională încă. Deputatul Bogdan Huțucă a vorbit despre importanța unei asemenea legi.
Parlamentul României va adopta directiva care reglementează tranzacțiile cu criptomonede. Ce va presupune
Tranzacțiile cu criptomonede sunt foarte profitabile pentru cei cărora le place să joace la risc. Monedele virtuale precum bitcoin au o valoarea fictivă și pot scădea sau crește foarte rapid. Deputatul liberal Bogdan Huțucă a declarat din funcția de președinte al Comisiei de Buget, Finanțe Bănci că parlamentul României va adopta în curând directiva eruponeană ce privește combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului. Ce este nou pentu legislația țării noastre constă în faptul că se vor reglementa și tranzacțiile cu criptomonede.
„Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile”, arată Huțucă.
Bogdan Huțucan a explicat că odată cu creșterea valorii unei monede, tranzacțiile au explodat. Valorea toatală a tranzacțiilor de acest tip a depășit la un moment dat valoarea de un trilion de dolari. Dat fiind contextul dat noua reglementare este benefică pentru protecția oamenilor de frudă sau a atentatelor teroriste. În noua reglementatre furnizorii vor fi înregistrați, dar și portofelele lor digitale.
Patronul de cluburi din București, Costi Alecu implicat în fruda cu criptomonede
Noua reglementare care a intrat târziu în legislația națională asigură transparența tranzacțiilor financiare. Aceste tranzacții beneficiau până acum de excepții de la cerințele legale, iar unii afaceriști au profitat. Costi Alecu, patronul mai multor cluburi din București a fraudat cetățeni străini cu ajutorul monedelor virtuale.
Procuporii au descoperit că patronul de cluburi făcea diverse anunțuri de vânzare pe internet, dar clienții nu intrau niciodată în posesia bunurilor. Piața pe care acesta acționa avea clinți din Marea Britanie, SUA sau India. Cetățenii străini erau foarte tentați de anunțurile date de tânărul afacerist, fiind produse de lux la prețuri avantajoase.
Cei mai creduli plasau comandă, o plăteau , dar produsele nu ajungeau niciodata în posesia lor, Costi Alecu convertea toți banii în criptomonede, ajungând la o sumă de trei milioane de dolari. În dosarul deschis a fost chemat la audieri și ședul Bitcoin România. Acesta a declarat că a fost chemat pentru un utilizator al platformei se crede că a tranzacțion monede virtuale cu bani obținuți ilegal. Tot el a mai spus că au fost luate toate măsurile pentru a opri activitățile ilicite. Mandatul pe numele lui Costi Alecu a fot emis în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile din SUA.