se suspunda ajutorul de cresa
Sursa foto: Pixabay

Economic

Ministerul Finațelor vrea să suspende cei 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță. Se aplică pentru încă 90 de zile scutirea de impozit specific HORECA

Ministrul Finanțelor suspendă ajutorul de creșă. O veste bună este pentru domeniul HORECA.

Ministerul Finanțelor propune un proiect de lege prin care să suspende cei 1.500 de leiajutor pentru creșă sau grădință. Măsura îi ajuta pe tinerii părinți să se întoarcă mai repede la muncă, dar și cu cheltuielile necesare celui mic. Proiectul le permitea anjatatorilor să le deconteze salariaților suma de 1.500 de lei pe lună. Aceste cheltuieli erau deduse de firmele plătitoare de impozit pe profit de la stat.

O vestă bună o primesc cei din domeniul HORECA. Ministrul Finanțelor a decis în an acelasi document să scutească impozitarea specifică unor activități din domeniul HORECA pentru încă 90 de zile. Măsura va fi valabilă începând din 1 aprilie 2021.

Ministerul Finațelor vrea să suspende cei 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță

Ministerul Finanțelor a decis să suspende măsura care le permitea angajatorilor să deconteze salariațiilor ajutorul pentru creșă. Măsura permitea firmelor plătitoare de impozit pe profit să le ofere părinșilor suma de 1.500 de lei pe lună. Banii erau folosiți de salariați pentru plata creșei sau a grădiniței. Ministerul a decis ca această măsură să fie suspendată până anul viitor, mai excat 1 ianuarie 2022. Astfel, începând din aprilie angajatorii trebuie să decidă daca vor da acest beneficiu, ținând cont că nu se va mai deconta de către guvern. Decizia constă în modificarea codului fiscal privind cheltuielile lunare cu educația timpurie.

Ministrul Finanțelor a venit și cu o explicație privind suspendarea celor 1.500 de lei. Acesta susține că decontarea sumei respectice avea un imapact bugetar prea mare, de 4.5 miliarde de lei. Mai mult, a adus în discuție și regulile neclare de aplicare și a cerut mai multe clarificări privind situații punctuale. Un exemple este legat de bonurile de creșă. În ce condiții sunt date sau dacă suntt date concominent cu ajutorul de 1.500 de lei.

„Mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de -4,5 miliarde lei”, arată Ministerul Finanțelor, într-un proiect de ordonanță de urgență.

Cei din HORECA vor putea fi scutiți de anumite impozite încă 90 de zile. În ce condiții se aplică

Prin proiectul menţionat se propune clarificarea modului de distribuire a cheltuielii cu achiziţia aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate de asocierile fără personalitate juridică. Mai exact, achiziţia aparatelor de marcat electronice fiscale să se efectueze de către fiecare asociat din impozitul anual, proporţional cu cota de participare în asociere. Măsura de aplică pentru înca 90 de zile, începând cu data de 1 aprilie 2021.

“În contextul menţinerii restricţiilor privind desfăşurarea activităţilor, pentru contribuabilii care intră sub incidenţa Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi se propune scutirea de impozit specific unor activităţi, pentru anul 2021, pentru încă o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021”, se arată în document.

De asemenea se propune prorogarea termenului pentru depunerea notificării privind intenţia de restructurare a obligaţiilor bugetare până la data de 30 septembrie 202. O altă măsura care se va adopta este legată de prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare până la data de 31 ianuarie 2022.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top