Știri externe
Nike și H&M se confruntă cu probleme în China. Mai multe vedete locale au întrerup colaborările
H&M și Nike au probleme în China. Mai multe vedete și site-uri locale au încetat colaborarea. Ce este Xinjiang și cine sunt uigurii.
Giganții H&M și Nike se confruntă cu probleme serioase în China. Mulți cetăteți au cerut boicotarea firmelor. Motivul scadaluui este legat de presupusa utilizare a muncii forțate a unei minorități chineze în vederea culegerii bumbacului manual cu care cele două firme nu erau de acord. Scandalul a fost declanșat recent de o postare media a Ligii Tineretului Comunist, un grup al Paritidului Comunicst Chinez.
Nu doar cetățenii cer măsuri. Mai multe vedete locale care aveau colabărări cu cele două firme au întrerupt parteneriatele. Mai mult, câteva site-uri unde erau vândute brandurile au scos produsele de pe site. Decararțiile celor două companii au fost făcute anul trecut, dar au reapărut după anunțarea sancțiunilor venite din occident.
Nike și H&M se confruntă cu probleme în China. Mass-media de stat a lansat campanii de apărare a bumbacului din Xinjiang
Giganții Nike și H&M au avut parte de o reacție negativă în China. Problemele au apărut după momentul în care cele două firme și-au exprimat părerea despre presupusa utilizare a muncii forțate uigure în producția de bumbac din Xinjiang. Cele doup firme de îmbrăcăminte au făcut declarațiile anul trecut, dar au reapărut după ce occidentul a anunțat sancțiunile. Mulți cetățeni chinezi au cerut boicotarea firmelor. Vedetele precum Wang Yibo, Huang Xuan și Victoria Song care colaborau cu cei doi giganți au întrerupt contractele. O altă lovitură a venit din partea unor site-uri care le-a scos produsele de la vânzare.
În decembrie BBC a publicat o anchetă ce arăta că ă statul chinez forța sute de mii persoane aparținând minorităților, inclusiv uiguri, să lucreze manual pe câmpurile de bumbac din Xinjiang. Ambele companii au spus în declarații separate că sunt „îngrijorate” de rapoartele conform cărora uigurii erau obligați să culeagă bumbac în Xinjiang.
Mass-media de stat au lansat de atunci campanii de apărare a bumbacului din Xinjiang și critică mărcile. În contrast presa de stat a distribuit un videoclip în care pretindea că se arată realitatea culegerii bumbacului din regiunea respectivă. Marea Britanie, SUA și EU au propus un val de sancțiuni care au fost aprobate și de Suedia.
Ce este Xinjiang și cine sunt uigurii
Xinjiang este o regiune a Chinei renumită pentru creșterea bumbacului. Acolo se produce aproximativ o cincime din totalul bumabacului din lume. Zona respectivă are autonomie în teorie, dar în ultimii ani au crescut restricțiile.
Uigurii chinezi reprezintă o musulmană care se consideră apropiată cultural și etnic de națiunile din Asia Centrală, trăiesc în Xinjiang. Tensiunile dintre uigurii și alte mase ale populației chinezi au crescut în utlimele decenii din cauza migrației. Nu de puține ori aceștia au ajuns la izbucniri violente și moarte.
Acest lucru a dus la o represiune masivă a securității și la un program extins de supraveghere a statului, despre care criticii spun că încalcă drepturile omului uigure. China spune că astfel de măsuri sunt necesare pentru combaterea separatismului și a terorismului. Uigurii au fost reținuti în tabere. Au apărut acuzații de tortură, muncă forțată sau abuz sexual. China a negat vehement acuzațiile. Au susținut că măsura este benefică și facilitează „reeducarea” și ridicarea minorității din sărăcie.