criza economică
Credit foto: Getty Images

Economic

Mai multe mașini vândute anul acesta. Criză economică nu va fi mai puternică decât cea din 2008

În primele trei luni din ani românii au început să facă afaceri. După o perioadă în care nu se gândeau să își schimbe mașina, anul 2021 i-a făcut să prindă curaj. Potrivit unui comunicat al Asociației Importatorilor și Producătorilor de Automobile (APIA) în primele trei luni ale anului curent, la fiecare nouă mașină cumpărată s-au vândut cinci second hand. Cel mai căutat brand a fost Dacia.

Fondul Monetar Internațional a estimat că în anul 2024 producția globală se va confrunta cu o scădere de 3%. Aceștia au anunțat că impactul crizei economice nu va fi mai puternic decât cel resimțit în 2008-2009. Cele mai afectate vor fi țările care se bazează pe turism.

Mai multe mașini vândute anul acesta. Dacia a fost în preferințele românilor

Românii au ales să facă o schimbare în viața lor, iar unii au ales că e timpul să schimbe mașina. În intervalul ianuarie-martie 2021, în România s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate, în scădere cu 10,3% față de numărul celor vândute în același interval din 2020. Cu toate acestea, în luna martie, vânzările cumulate (noi și second-hand) au crescut cu 19,3% față de aceeași lună din 2020.

Din cele 122.061 de autoturisme cumpărare doar aproximativ 20.000 au fost noi. Românii au ales în topul preferințelor marca Dacia. Astfel, în cele trei luni su-au vândut 3.830 autoturisme Dacia, locul doi este ocupat de Ford cu 1.915, Pe ultimul loc al podiumul se clasează Toyota cu 1882 unități. Și Hyundai a fost la mare căutare cu 1.844 unități vândute, dar și Skoda.

Dacă vorbim de preferințele românilor în ceea ce reprezintă mașinile second, gusturile se schimbă. Cele mai vândute mărci second-hand în primele trei luni au fost Volkswagen cu 24.863 unități. Pe locul doi se află Audi cu 10.051 mașini și imediat după BMW cu 9.898 automobile. De asemene, și Ford a avut 7.333 de unități, iat Opel 6.814.

Criză economică nu va fi mai puternică decât cea din 2008. Economiile bazate pe turism, mai afectate

FMI a analizat situația cu care întreaga planetă se luptă și a avertizat că paote exista o scădere de 3% e producției globale în anul 2024. Fondul Monetar a mai precizat că această perioadă nu va avea urmări mai grave decât fosta criză economică din 2008-2009.

“Spre deosebire de ce s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009, pieţele emergente şi cele în curs de dezvoltare ar urma să se confrunte cu efecte negative mai profunde decât economiile avansate, iar cele mai mari pierderi ar urma să se înregistreze în rândul ţărilor cu venituri scăzute”, apreciază FMI.

FMI a avertizat că efectele crizei economice va afecta cu precădere țările care se bazau pe un venit din turism considerabil. De asemenea nici țările cu resurse fiscale limitate nu vor avea parte de o tranziție prea ușoară.

Economiile care sunt mult mai dependente de turism sau unde industria ospitalităţii şi sectorul de retail au o prezenţă importantă se vor confrunta cu pierderi mai consistente. Este cazul insulelor din Caraibe şi Pacific, precizează instituţia financiară. O altă problemă care poate apărea este legată de dispariția unor locuri de muncă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top