bani contrafacuti

Economic

Numărul bancotelor euro contrafăcute este în scădere. La ce trebuie să fii atent pentru a depista un fals

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat de curând că în urma unui studiu bancontele euro contrafăcute sunt în scădere. Comparativ cu anii trecuți în 2020 bancnotele false au ajuns la cel mai mic nivel din anul 2003. Bancnotele de 20 și 50 de euro sunt cele mai preferate de falsificatori.

Pentru a recunoaște bancnotele false trebuie să fii atent la câteva elemente de siguranță. Frauda monetară de acest fel este des întâlnită și în România. Dacă vrei să fii sigur că nu ești păcălit oferă o atenție mai mare la culoarea banilor, elementelor în relief, dar și altor componente.

Numărul bancotelor euro contrafăcute este în scădere. Bancnotele de 20 și 50 de euro cel mai des falsificate

Atunci când alegi să plătești în numerar trebuie să ai o atenție sportivă pentru a nu primi drept rest bancnote contrafăcute. Multe dintre acestea nu sunt reconoscibile la prima vedere. BCE a anunțat miercuri că anul 2020 a înregistrat cel mai mic număr de bancnote contrafăcute din anul 2003. În urma verificărilor 460.000 de bancnote false au fost scoase din cicrulație. Raport la numărul bancnotelor aflate în circulație în anul 2020, ponderea celor falsificate a atins un minim istoric. Mai precis, 17 unități/milion a fost ponderea banilor contrafăcuți în anul trecut.

Falsificatorii au o predilecție pentru bancnotele de 20 și 50 de euro. Este și normal să aleagă aceste sume deoarece sunt cele mai folosite. În cazul bancnotelor mai mari cele mai multe magazine sau bănci le supun unor teste rapide pentru a verifica autenticitatea lor. Bancnotele de 20 și 50 de euro au reprezentat împreună două treimi din numărul total de bancnote falsificate retrase din circulaţie în 2020.

um recunoști o bancontă românească contrafăcută

 De asemenea, s-a înregistrat o majorare a ponderii bancnotelor falsificate de calitate inferioară. Acestea sunt uşor de depistat deoarece nu prezintă deloc elemente de siguranţă, sau prezintă doar unele imitaţii extrem de slabe ale acestora. Pentru a ajuta la depistarea falsurilor agenții profesioniști care operează în mod frecvent cu numerar beneficiază de cursuri specializate de depistare. pentru a sprijini lupta Eurosistemului împotriva falsificării sunt puse la dispoziţia publicului materiale informative ce sunt în permanenţă actualizate. De asemenea, BCE colaborează cu Europolul, Interpolul şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv.

La ce trebuie să fii atent pentru a depista un fals. Cum recunoști o bancontă românească contrafăcută

Dacă te-ai întrebat vreodată cum recunosți o bancnotă falsă trebui să știi că te poți ghida după câteva elemente simple. Pentru bancnotele europene trebuie să aplici testul „atinge-priveşte-înclină”. De asemenea trebuie să nu se bazeze pe un singur element de siguranţă. Dacă îndeplinesc aceste condiții poți fi sigur că nu ai fost păcălit.

Banii românești au mai multe elemente de siguranță pe care te poți baza. Cel mai simplu este să verifici cu altă bancnotă de același fel. Dacă nu poți face astă trebuie să fii atent la culoarea lor. Dacă ți se pare că este mai deschisă la culoarea și că vopseaua de pe ea este ștearsă poți să ai niște dubii. Un element pe care toate bancotele din țara noastră le au este filigramul.

Filigranul este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalitatii de pe bancnota si emblema BNR. Filigranul este vizibil cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului. De asemenea, bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au imprimate in relief principalele elemente de design, pe ambele fete.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top