Noul ingredient din Europa - lăcusta călătoare
Foto: Getty Images

Știri externe

Noul ingredient din Europa – lăcusta călătoare

O nouă insectă a fost aprobată spre comercializare, a doua după viermele de făină. Care sunt beneficiile acesteia?

Comisia Europeană a autorizat, vineri, noul aliment pentru comercializare. Este vorba despre lăcusta călătoare, fiind a doua insectă după viermele de făină, care primește autorizația de comercializare din partea CE.

Insecta va putea fi găsită sub formă congelată, uscată, sau pudră și va fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat, în urma unei riguroase analize științifice, că lăcusta călătoare este sigură pentru utilizarea propusă de compania aplicantă.

Potențialele reacții alergice

Etichete privind potențialele reacții alergice

Potențialele reacții alergice Foto: Pixabay

“Produsele ce conțin acest nou aliment vor fi etichetate pentru a oferi informații privind potențialele reacții alergice”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Autorizația vine ca urmare a unui vot pozitiv, din luna septembrie, al statelor Uniunii Europene.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a idendificat, în varii studii, insectele ca o sursă foarte nutritivă și sănătoasă cu un conținut înalt de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Consumate zilnic de către milioane de oameni la nivel global, insectele au fost notate ca sursă alternativă de proteine în cadrul strategiei europene „farm to fork” (de la fermă la furculiță).

Strategie menită să faciliteze tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil.

“Tabuurile alimentare diferă foarte mult de la țară la țară și ceea ce noi, europenii, și noi, românii, considerăm a fi comestibil ar putea fi substanțial diferit de ceea ce se mănâncă în alte zone ale lumii.

Și nu e o chestiune de moft. Noi în Europa suntem niște consumatori privilegiați, avem o abundență alimentară fără precedent în istoria omenirii, o abundență care în alte părți ale lumii nu există.

Oamenii aceia nu mănâncă de voie, ci de nevoie” spune Mihaela Bilic medic nutriționist

Acolo unde alternativele lipsesc, singura soluție este adaptare.

Lăcusta călătoare nu are nimic special, însă este o sursă viabilă de proteine.

Căutarea unor surse alternative de hrană este o problemă de-a dreptul reală pentru omenire, care riscă, pe viitor, să fie amenințată de foamete.

În cultura altor popoare sunt tot felul de insecte consacrate ca feluri de mâncare. Și, de ce nu ar fi comestibile, dacă respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău? Și furnicile sau gândacii se mănâncă.

Desigur, în momentul în care avem alternativă, de ce ne-am chinui să măncăm așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură atât cât timp o mai avem.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top