Postul Crăciunului 2021. Zilele de dezlegare și tradiții străvechi
Foto: Doxologia

Știri interne

Postul Crăciunului 2021. Zilele de dezlegare și tradiții străvechi

Peste doar două zile începe postul Crăciunului. Durează 40 de zile, la fel ca Postul Paștelui, și este unul dintre cele mai aspre posturi din an. Mai jos, zilele de dezlegare și câteva dintre tradițiile neuitate.

Conform Bisericii Ortodoxe Române (BOR), mai sunt doar două zile până la începutul Postului Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului. Credincioșii care vor ține acest post în întregime, nu trebuie să mănânce alimente de dulce până în Ajunul Crăciunului.

Timp de 40 de zile, credincioșii  din toată lumea vor avea posibilitatea să-și curețe sufletul, mintea și corpul. Prin rugăciuni și hrană de post, dar și prin fapte bune și ascultare, iar după cum știm deja una dintre marile reguli ale postul este evitarea cărnii, brânzei și ouălor.

Sunt, într-adevăr, anumite zile cu dezlegare în care credincioșii pot consuma untdelemn, vin și pește.

Care sunt zilele de dezlegare din Postul Crăciunului 2021?

Prin urmare, prima zi cu dezlegare este pe 21 noiembrie, zi în care sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Următoarea zi cu dezlegare pentru credincioși este ziua de 30 noiembrie, zi dedicată Sfântului Andrei – ocrotitorul României.

6 decembrie, zi de prăznuire a Sfântului Nicolae, este cea de a treia zi cu dezlegare urmată de ziua de 13 decembrie, în cea de a patra zi fiind prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ziua de 18 decembrie este ultima cu dezlegare, însă în fiecare zi de marți și joi, până pe 20 decembrie, credincioșii pot consuma untdelemn și vin.

Untdelemnul, vinul dar și peștele poate fi consumat în orice zi de luni, miercuri sau vineri, cu o singură condiție. Doar daca, în acea zi, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare, trecut adesea în calendar cu cruce neagră sau roșie.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, până la lăsarea serii nu se poate mânca. Abia după asfințitul soarelui se pot consuma covrigi, turte, grâu cu miere sau poame.

Pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, postul se încheie iar credincioșii pot mânca de dulce.

Tradiții, obiceiuri și superstiții din Postul Crăciunului

Tradiții, obiceiuri și superstiții din Postul Crăciunului

Tradiții, obiceiuri și superstiții din Postul Crăciunului Foto: Cahul.ro

Bătrânii spun ca în duminica de Lăsata Secului, credincioșii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, ca mai apoi, în prima zi a Postului Crăciunului, să înceapă ritualurile de purificare și spunerea rugăciunilor pentru iertarea păcatelor.

Se mai obișnuiește ca la intrarea în Postul Crăciunului, mai exact după Lăsatul Secului, oalele să fie puse cu gura în jos pentru ca cei ai casei să fie feriți de pagube și boli.

O superstiție ne spune că dacă în postul Crăciunului e vreme moale, atunci primăvara vor fi multe ploi.

Pe 29 noiembrie, de Ajunul Sfântului Andrei, se ung ferestrele și tocurile ușilor cu usturoi pentru că ziua mai este numită și Noaptea Strigoilor. Vitelor li se taie din coadă pentru a fi ferite de boli.

De Sfântul Andrei, se mănâncă bucate cu usturoi și nu se piaptănă. Nu se împrumută din casă și se mătură invers.

De pe 20 decembrie, ziua de Ignat, nu se mai spală până la Boboteaza, pe 6 ianuarie.

În Ajunul Crăciunului se începe lucrul pentru anul următor, pentru ca peste an să avem spor.

 

Post binecuvântat!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top