Cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Specialiștii trag un semnal de alarmă: "După 4-5 minute şansele de reuşită scad"

Știri interne

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Specialiștii trag un semnal de alarmă: “După 4-5 minute şansele de reuşită scad”

În sezonul estival, înecul este unul dintre cele mai mari pericole la care se expun turiștii, în special tinerii. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu doctorul Tudor Ciuhodaru pentru a afla care sunt măsurile prin care oamenii își pot salva viața în caz de înec.

Înecul este cea de-a treia cauză de înec la adulți, în sezonul estival, după cum a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Acesta spune că există și o serie de gesturi care ne pot salva viața în caz de înec sau o pot salva pe a celor din jur.

Mai mult decât atât, este foarte important ca o persoană aflată în această situație să primească primul ajutor, iar starea lui să fie evaluată de cadrele medicale.

Care sunt gesturile care ne pot salva viața în caz de înec

Salvatorul trebuie să ajungă la victimă într-un timp cât mai rapid. În ceea ce privește primul ajutor, este esențială este scoaterea din apă. Dincolo de asta, starea persoanei trebuie să fie evaluată, iar persoana să fie stabilizată.

Înecul este letal în cele mai frecvente cazuri și este cea de-a treia cauză de deces la adulți, în sezonul estival.

“E frecvent letal- a treia cauză de deces la adult în sezonul estival. Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale. Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.

După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Aveţi grijă la posibilele reacții de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.

Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

Evaluaţi semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top