Știri interne

Informația zilei pentru românii care au credite la bănci. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR luni, 26 septembrie. Dolarul, prag istoric

Informația zilei pentru românii care au credite la bănci. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR luni, 26 septembrie. Dolarul, prag istoric

Dolarul trece pentru prima oară în istorie pragul de 5,1 lei

Dolarul a crescut puternic luni, trecând pentru prima oară în istorie pragul de 5,12 lei, ajungând luni dimineața pe piața interbancară până la 5,1279 lei.

„Deocamdată, nu pare să existe nimic care să stea în calea dolarului”, a declarat Shafali Sachdev, şef al departamentului FX la BNP Paribas Wealth Management din Singapore, potrivit Mediafax.

Lira sterlină s-a prăbușit

Lira sterlină s-a prăbușit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanțate prin cea mai mare creștere a împrumuturilor din 1972 încoace.

„Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

Euro, minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina.

Dolarul şi-a consolidat revenirea în faţa yenului după şocul provocat de intervenţia valutară de săptămâna trecută a autorităților japoneze.

Petrolul şi aurul au fost sub presiune din cauza creşterii dolarului, aurul atingând un minim al ultimilor 2 ani şi jumătate de 1.626 de dolari, iar contractele futures pe ţiţei Brent au scăzut cu aproximativ 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie, la 85,06 dolari pe baril.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut luni la 7,92% de la 7,91%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,10% de la 8,08% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 8,23% de la 8,23%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top