Știri interne

Când sunt Moșii de iarnă 2023

Când sunt Moșii de iarnă 2023

În Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți, în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor dragi, care au plecat dintre noi.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

În dimineața zilei de 18 februarie, creștinii trebuie să meargă la biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

În termeni populari Moșii de iarnă se mai numesc și Sâmbăta piftiilor. Pomenirea morților are loc în toate bisericile ortodoxe.

Moșii de iarnă se cinstesc în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Paștelui.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii merg de dimineață la cu colivă, vin și prescură. De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani, relatează traditii-superstitii.ro.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca după slujba de la biserică să se meargă și la cimitir, ca să se oficieze o slujbă la mormânt. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei decedați.

În ziua Moșilor de iarnă se împart vase pentru a reaminti faptul că oamenii sunt făcuți din pământ și tot acolo se întorc.

În Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, se împart vase cu piftie pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top