Știri interne

Un psiholog a explicat perfect ce este depresia. Merită să citesti

Un psiholog a explicat perfect ce este depresia. Merită să citesti

”Permiteți-mi să vă explic de ce omul care se luptă mereu cu propriul creier și cu așteptările societății poate fi foarte obosit.

La acești oameni creierul funcționează într-un mod suprasolicitat și le este foarte dificil să se relaxeze și să adoarmă noaptea.

De obicei, omul are nevoie de 7 minute pentru a adormi. Acum, imaginați-vă că mergeți la culcare, fără forțe și aveți nevoie de aproximativ o oră să adormiți, în loc de șapte minute. E suficient să adormi un pic sau să mergi la toaletă – relaxarea dispare și totul începe de la început.

Acești oameni uneori se trezesc din cauza sunetelor, durerii, incapacității de a sta confortabil, zgomotelor puternice din cap, viselor și multor altor lucruri.

Acești oameni, mulți ani la rând nu se simt odihniți după somn. Ei depun eforturi enorme pentru a se concentra pe ceea ce trebuie să facă, în timp ce creierul lor încearcă să le ducă gândurile în altă parte sau nu-și pot aminti ce ar trebui să facă mai exact.

Acești oameni duc o luptă continuă cu propriul creier, se luptă cu propriile gânduri și frici. În fiecare zi creierul le șoptește că nu sunt suficient de buni, suficient de puternici, suficient de slabi, că nu sunt iubiți, că sunt niște ratați…

Acești oameni luptă constant cu judecățile și neînțelegerea altora.

Ei aud de ceilalți: “De ce ești mereu obosit”, “Adună-te și nu te plânge”, “Ești doar leneș”, “Este doar în capul tău”, “Nu mai fi pesimist”…

Acești oameni suferă din cauza supraîncărcării senzoriale care îi epuizează. De la hainele pe care trebuie să le poarte și mâncarea pe care trebuie să o mănânce, până la zgomotele și mirosurile din toate părțile – sentimentele acestor oameni se află sub atac constant.

Ei sunt mereu obosiți, deoarece trebuie să dea explicații în fața oamenilor care nu înțeleg și nu vor să înțeleagă.

Acești oameni, cea mai mare parte a timpului își fac griji din cauza fricilor, care, pentru cei din jur par a fi nebune și iraționale.

Acestor oameni le este foarte dificil să-și exprime sentimentele, pentru că nimeni nu i-a învățat cum să o facă.

Ei pierd mult efort în încercarea de a înțelege limbajul gesturilor, expresiilor faciale și emoțiilor. Ei obosesc de efectele secundare ale medicamentelor, în încercarea de a face față simptomelor și așteptărilor societății.

Acești oameni luptă cu creierul pentru a înțelege ce este real și ce nu este, deoarece creierul lor prezintă totul ca realitate.

La acești oameni apar simptomele fizice ale tulburărilor psihice, deoarece tensiunea mentală constantă se reflectă asupra corpului. Ei au mereu dureri musculare sau obosesc din cauza tensiunii constante, adesea au dureri de cap și migrene, un apetit scăzut și o imunitate slăbită.

Când cineva vă spune că este obosit, trebuie să vedeți ce se află în spatele acestui răspuns. E obosit? E obosit fizic și doar trebuie să doarmă? Sau are nevoie de sprijinul tău?

Poate că are nevoie de cineva care să-l privească în ochi și să-i spună:

”Nu ești bine, dar sunt cu tine.” Poate că are nevoie de cineva care să-și dea seama că nu e totul în ordine și doar să-l îmbrățișeze. Pentru că știu: când spun că sunt obosită, am nevoie doar de asta.

Data viitoare când cineva, cu o boală invizibilă, îți spune că este obosit, nu-l trata ca pe o persoană leneșă sau că inventează.

Vă rog, în numele celor care luptă în bătălii invizibile, manifestați răbdare și empatie. Dacă nu experimentați ceva, nu înseamnă că alții nu pot suferi de acest lucru.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top