Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

Știri interne

Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

Data la care pensionarii români primesc pensia în iulie 2023 diferă în funcție de modul în care aceştia au ales să le fie livrați banii. Astfel, plata prin Poșta Romana se face în perioada 1-15 iulie, la domiciliul pensionarilor, iar pe card până pe 12 iulie, cel târziu pe 13 iulie.

Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Plata drepturilor de pensie pentru luna iulie prin Poșta Romana se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor. În cazul persoanelor care nu sunt găsite la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Cât despre pensionarii care au ales plata în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia pentru luna iulie va intra pe card în data de 12, cel târziu pe 13.

Pe lângă pensie, statul pregăteşte un ajutor pentru bunicii care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, măsura face parte din pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei. Valoarea noului ajutor financiar va fi de 480 de lei și va fi acordat lunar persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.

În acest moment, aproape 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.

Începând din 2022, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. Cei mai mulți rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați.

Dreptul la pensie în România

În România, dreptul la pensie este acordat persoanelor care îndeplinesc anumite criterii și care au contribuit la sistemul de asigurări sociale. Vârsta și perioada de contribuție a pensiei variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv de sistem de pensii la care persoana este încadrată.

În prezent, în România există două sisteme de pensii principale: sistemul public de pensii și sistemul de pensii private facultative (pilonul II). Pentru a beneficia de pensie publică, trebuie să îndepliniți următoarele criterii:

Vârsta de pensionare

Perioada minimă de contribuție: pentru fi eligibil pentru pensie publică, trebuie să cotească o perioadă minimă de contribuție. Această perioadă variază în funcție de anul nașterii și de gen. De exemplu, bărbații trebuie să prezinte cel puțin 15 ani și 8 luni de contribuție, iar femeile trebuie să aibă cel puțin 12 ani și 8 luni de contribuție. Această perioadă se va mări treptat până în 2030.

Contribuții la sistemul de pensii: pentru a primi o pensie, trebuie să fiți angajat și să contribuiți la sistemul de asigurări sociale. Contribuțiile sunt reținute automat din salariu și sunt plătite de angajat și angajator.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top