Știri interne

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox! Iată ce sfânt este prăznuit de creștinii ortodocși în această zi!

Calendar ortodox 5 iulie 2023. În fiecare an, pe data de 5 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Atanasie de la Aton.

Este zi de post pentru toți credincioșii!

Sfântul Atanasie Athonitul a fost o personalitate care a marcat istoria Sfântului Munte, deoarece a fost întemeietorul vieții de obște din acest loc.

Atanasie s-a născut în Trapezunt, părinții acestuia fiind creştini. El a rămas orfan când era foarte mic și a fost crescut de un ofiţer. Când era copil, îşi conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peşteri şi juca rolul de egumen. După mai mult timp, el a ajuns stareț.

Sfântul Atanasie a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria.
Înainte de a vedea lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie şi-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În momentul în care urca pe schele, s-a prăbușit cupola bisericii atât peste Sfântul Atanasie, cât şi peste ceilalţi oameni care lucrau la construcția bisericii.

Deși o parte din zidurile bisericii au căzut peste el, trupul său a rămas neatins, neavând decât o rană la picior. Iar din rana sa a curs atunci mult sânge, care a fost luat de și cu care s-au făcut multe vindecări.

Rugaciune 5 iulie – Citeste azi Rugaciunea Scurta a Sfantului Atanasie Athonitul pentru iertare pacate si implinire dorinte

“De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele si sa se implineasca dorintele noastre.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinţilor tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuţii, căci toată pofta şi dorirea cu totul ai întors-o către Însuşi Cel Ce te-a zidit.

Făcându-ţi mintea stăpânitoare patimilor şi îndreptându-te cu fapte dumnezeieşti, ai săvârşit călătoria cea bună. Şi prin dreapta credinţă, ai biruit pândirile, viclenirile şi măiestriile demonilor, alegând ca un înţelept partea cea bună.

Din tinereţe părăsind toate cele pieritoare şi veselitoare ale vieţii, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie şi ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ţi-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a şi ales pe tine păstor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfântă pomenirea ta.

Amin!”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top