Lifestyle

Care este forma de plurar a cuvântului lapte. Mulți români greșesc. Răspunsul în comentarii

Care este forma de plurar a cuvântului lapte. Mulți români greșesc. Răspunsul în comentarii

Limba română este una dintre cele mai complexe limbi. Ei bine, trebuie să recunoaștem faptul că există o mulțime de persoane care întâmpină dificultăți când vine vorba de forma de plural a anumitor cuvinte. Printre termenii care impun un astfel de tip de dificultate se numără și substantivul ”lapte”. Care este forma de plurar corectă, de fapt?

Una dintre cele mai mari provocări ale limbii române este ortografia. Aceasta presupune cunoașterea tuturor regulilor de bază ale scrierii cuvintelor.

Care este forma de plurar a cuvântului lapte

Mulți sunt cei care întâmpină probleme atunci când trebuie să folosească pluralul cuvântului lapte. Așadar, pentru rezolvarea unor asemenea dileme, DEX-ul ne vine în ajutor. Potrivit dicționarului, forma de plural al cuvântului lapte este lăpturi.

”LÁPTE, (2) lăpturi, s.n. 1. Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului şi a puiului de animal).

Purcel (sau viţel) de lapte = purcel (sau viţel) care nu a fost înţărcat. Lapte-de-pasăre = desert preparat din lapte, ouă şi zahăr. (Astron.) Calea-Laptelui = calea lactee, v. lactee. ♢ Loc. adj. De lapte = (despre animale) crescut pentru producţia de lapte, care produce mult lapte.”, se arată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Când se poate folosi forma de plural a cuvântului lapte

Cât despre folosirea pluralului acestui cuvânt, valabil este atunci când ne referim la ”mulsoare”. În rest, când se referă la alimentul propriu-zis, el este defectiv de plural. Totodată, trebuie să ținem cont și de faptul că, această formă de plural este una arhaică.

Nu este de mirare nici faptul că unii vorbitori ai acestei limbi sunt tentați să creadă că forma de plural a acestui cuvânt este lapți, care în realitate înseamnă cu totul altceva.

“LAPȚI s. m. pl. Glande sexuale masculine la pești, cu aspect de masă gelatinoasă alb-lăptoasă. – Lat. lactes.”, se arată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Și asta nu este toot. O mare parte a profesorilor de limba și literatura română atrag atenția și susțin că, din punctul de vedere al limbii române literare, normate, substantivul „lapte” nu are formă de plural și trebuie tratat că atare. Astfel că, cele fdoua forme, și anume „lapți” și „lăpturi”, reprezintă variante populare, nespecifice limbii actuale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top