O nouă săptămână de foc! Meteorologii anunță cod portocaliu de caniculă
Ne confruntăm cu o nouă săptămână de foc, în care temperaturile sunt greu de suportat. Meteorologii au anunțat cod portocaliu de caniculă.
Meteorologii spun că acesta este al doilea val de căldură care a ajuns în țara noastră. Temperaturile resimțite vor ajunge la 44, 45 de grade.
„Vorbim despre un al doilea val de caniculă în zona țării noastre, după ce toată Europa de Sud și Sud-Est a experimentat încă din 3 iulie valori de temperaturi care au atins 44-45 de grade Celsius.
Mâine, în zona țării noastre, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș, acolo unde temperaturile maxime se vor situa între 33-37 de grade.
În zonele aflate sub incidența codului portocaliu, anume Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, temperaturile se vor situa între 37-39 de grade Celsius.
Disconfortul termic va fi unul accentuat, deoarece indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite se vor apropia de 44-45 de grade Celsius.
Mâine ne vom afla sub incidența codului portocaliu. Durata pentru acest al doilea val de căldură este estimată până, cel târziu, sâmbătă.
Luna lui cuptor va putea fi una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria măsurătorilor meteorologice.
Așa cum se anticipează la nivel internațional, este posibil ca luna iulie, la nivel mondial, să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.
,,Fenomenul El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global”
Modelele climatice sugerează că, după trei ani de fenomen meteorologic La Nina în Oceanul Pacific, care în general scade uşor temperaturile globale, lumea va cunoaşte o revenire a fenomenului El Nino, curentul omolog mai cald, în cursul acestui an.
În timpul fenomenului El Nino, vânturile care suflă spre vest de-a lungul Ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafaţa oceanului.
„El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se ştie încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil decât să nu se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice din cadrul UE.
Modelele climatice sugerează o revenire la condiţiile El Nino la sfârşitul verii boreale şi posibilitatea ca un El Nino puternic să se dezvolte spre sfârşitul anului, a precizat Buontempo.