Știri interne

Atenționare meteo imediată! Evitați deplasările. Vin fenomene meteo extrem de violente

Atenționare meteo imediată! Evitați deplasările. Vin fenomene meteo extrem de violente

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis mai multe atenționări de ultimă oră. Astăzi, 19 iulie 2023, în anumite zone ale României temperaturile vor ajunge la 40 de grade celsius la umbră, în timp ce în zona de nord a țării se anunță grindină și vijelii.

Pentru ziua de azi, meteorologii anunță caniculă în mare parte a țării. Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, valul de căldură va persista, iar mercurul din termometre va depăși 40 de grade în unele zone, în timp ce în altele vor fi ploi și vijelii. Care sunt localitățile vizate și până când sunt în vigoare atenționările.

Coduri galbene și portocalii de furtuni, vijelii si caniculă

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis mai multe atenționări de ultimă oră.

Un Cod galben de ploi şi vijelii este valabil de astăzi, de la ora 12:00 și până mâine, 20 iulie, la ora 10:00. În Banat, Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp), anunță ANM.

Pentru Banat și vestul Olteniei este în vigoare și un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabil în intervalul 19 iulie, ora 18:00 – 20 iulie, ora 10:00. În intervalul orar menționat anterior, vântul va bate cu rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h, vor fi vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Cod galben și portocaliu de caniculă

Temperaturile vor fi, în continuare crescute în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar și în sudul Crișanei și al Moldovei. Potrivit specialiștilor disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

În județele Dolj, Olt și Teleorman temperaturile maxime vor ajunge la 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, în timp ce temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

În București, mâune seară, spun meteorologii, e posibil se mai răcorească puțin. Sunt anunțate ploi ce pot avea caracter torențial, intensificări de vânt și, implicit, o temperatură puțin mai scăzută față de cea de astăzi.

Continue Reading
To Top