Știri interne

Vlad Ciurea recomanda tuturor. Ceaiul pe care ar trebui sa-l bea toata lumea. „Este dovedit ca face minuni”

Vlad Ciurea recomanda tuturor. Ceaiul pe care ar trebui sa-l bea toata lumea. „Este dovedit ca face minuni”

Reputatul neurochirug Vlad Ciurea a dezvaluit, in cadrul podcastului „Altceva”, moderat de Adrian Artene, ca una dintre cele mai ieftine si mai benefice bauturi pentru sanatatea creierului este ceaiul verde.

„S-a dovedit ca ceaiul verde este minunat pentru creier! Se simte foarte bine! Cafeaua face bine, dar nu in exces, pentru ca e vorba despre inima”, a spus Vlad Ciurea.

Dintre dulciurile pe care reputuatul medic le recomanda amintim ciocolata amaruie.

„Daca sunteti iubitori de ciocolata, recomand ciocolata amaruie, cu o concentratie cat mai ridicata de cacao. Va sfatuiesc sa renuntati la acele combinatii de ciocolata cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizeaza greu. Ciocolata amaruie pastreaza totusi acel gust original si nealterat de cacao”, a explicat specialistul.

Profesorul Ciurea a realizat un experiment, impreuna cu studentii sai.
„Am un grup de studenti impreuna cu care am studiat acest fenomen. Cei care nu stiu exact, in fruntea noastra este lobul prefrontal, care iti da energia sa mergi inainte. Nu cafeaua multa, nu Coca Cola, ci trezitul de dimineata, odihna de peste noapte, o alimentatie corespunzatoare, ganditul pozitiv, zambetul, acestea te imping inainte. Lobul reenergizeaza organismul si de acolo pleaca totul”, a explicat renumitul medic.

Cafeaua trebuie bauta incet si la momentul potrivit
„Am ajuns la un element esential. Ceaiuri sau cafea. Este bine sa se bea in general o ceasca incet, linistit, si ca placere, si ca digestie. Acea cafea de dimineata trebuie bauta incet. La fel si micul dejun. Trebuie facut si mancat. De aia se numeste micul dejun”, a explicat Vlad Ciurea, care a continuat: „Nu recomand sa bem cafea dupa ora 17.00, doar ca sa rezistam mai mult. Sa nu uitam ca una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar aceasta suprasolicitare a creierului. Trebuie sa ii dam creierului ce ii place, in functie de fiecare dintre noi si micile lui momente de relaxare. Asa cum dam stomacului un desert, o prajiturica”.

„In limbajul nostru se spune «big belly, no brain» (n.r. – burta mare, creier putin). Painea se umfla in burta si nu mai poti sa gandesti”

Tot ce e in exces dauneaza creierului
„Exista o vorba in limba romana: Daca mai multi iti spun ca ai baut, du-te si te culca. Asa este si cu creierul: Daca este obosit, lasati-l sa doarma”, a declarat Vlad Ciurea, in contextul in care omenirea se confrunta cu o criza fara precedent, in goana pentru bani si statut social.

„Zaharul, cafeaua in exces, mierea in exces, E-urile care fac mancarea mai gustoasa – toate acestea nu ajuta creierul. Aceste elemente nu merg impreuna cu dezvoltarea cerebrala. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie sa ii dam ceea ce ii place, dar nu trebuie sa il fortam”, sustine Ciurea, care completeaza: „Sunt foarte multe probleme adictive. Noi incercam sa biciuim creierul, ca sa obtinem mai multe de la el, practic, il stoarcem ca pe o lamaie. Si creierul nostru sufera”.

Vlad Ciurea, despre dulciurile benefice pentru sanatatea creierului
„Creierului ii plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zaharul ii face rau, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grija produsele cu care ne rasfatam sau din care ne „extragem” energie. Va spun din start: celula nervoasa va fi extrem de multumita cu dulciuri cat mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci cand le avem. Slava Domnului, Romania este o tara bogata din acest punct de vedere! Daca totusi nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fara zahar. (Da, se poate!) Acestea sunt bune si dau energie celulei nervoase”, a scris Vlad Ciurea pe contul de Facebook.

Continue Reading
To Top