Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

Știri interne

Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Numărul cuvintelor din limba română este greu de estimat, dar cele mai multe, 80.000, sunt explicate în DEX. Iată mai multe curiozități!

Cuvântul care începe și se termină „x”: „xerox”

Singurul cuvânt din limba română care începe cu litera „x” și se încheie cu aceeași literă este „xerox”. De asemenea, cuvintele care încep și se încheie cu H, Î și J sunt „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”.

Cuvinte care conţin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ş, ţ): „înfăţişând”, „îmbrăţişând” . Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine alfabetică: „amețitorul”, „anteriorul”, „cavernicolul”. Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine inversă: „bucovinean”, „butonieră”.

Alte curiozități ale limbii române

Există extrem de puţine substantive feminine terminate în „-o” în limba română. Cel mai cunoscut este cuvântul cacao. Alte exemple sunt neologismele „imago”, „laudatio” sau „virago”.

În DEX’09 sunt menţionate 11 cuvinte care nu conţin niciuna din vocalele uzuale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Aceste cuvinte sunt interjecţiile: brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, şt, tţ, zvr.

Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”. În timp ce cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J” (exceptând literele „K”, „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române).

Cel mai lung cuvânt

Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt greu de pronunțat, cu doar 44 de litere: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ – definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „ele fac cafele”, „ele ne seduc cu desenele”„era o tipă răpitoare”, „o ramă maro”.

Continue Reading
To Top