Știri interne

Se iese la pensie mai devreme cu 13 ani! Cine sunt românii care vor beneficia

Se iese la pensie mai devreme cu 13 ani! Cine sunt românii care vor beneficia

Se iese la pensie mai devreme cu 13 ani! Un nou lider de sindicat a ieșit la pensie mai devreme decât vârsta standard de pensionare.
Un nou lider de sindicat a ieșit la pensie pe Legea 197. Este vorba despre președintele Sindicatului Termo Energia, Cristian Vasile, de la Termocentrala Craiova II.

Legea 197 din 2021 prevede că vârsta de pensionare poate fi redusă pentru angajații din sistem cu 13 ani. Astfel, Cristian Vasile s-a putut pensiona mai repede.

„De astăzi sunt pensionar cu acte în regulă. Mulțumesc tuturor colegilor de la Craiova ll și din Sindicatul Energia Rovinari (Motru, Tg Jiu, Turceni, Ișalnița) plus Sindicatul de la Iași care au crezut și au luptat pentru Legea 197 și deblocarea ei cât s-a putut”, spune proaspătul pensionari.

Cristian Vasile le-a mulțumit colegilor săi
El a ținut să le mulțumească colegilor de la Craiova II pentru că i-au acordat încredere. De asemenea, Cristian Vasile spune că este mândru că a lucrat alături de oameni cu demnitate.

„Mulțumesc colegilor de la Craiova ll pentru încrederea pe care mi-au acordat-o să îi reprezint și sunt mândru că am luptat alături de oameni cu demnitate, pe care nu o să-i uit.Voi fi alături și prezent în continuare la manifestările organizate pentru aplicarea tuturor beneficiilor Legii 197”, a mai spus el.

Cristian Vasile a mai spus „Vă mulțumesc pentru tot timpul în care am luptat împreună și am câștigat drepturi de care beneficiez și eu astăzi. Vă salut și vă respect!”.

Românii care se pot pensiona pe Legea 197
Legislația actuală arată că românii care se pot pensiona pe Legea 197 sunt cei care au lucrat în domenii precum „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Aceeași lege arată că vârsta de pensionare pentru românii aflați în situațiile de mai sus menționate se vor putea pensiona cu 13 ani mai devreme.

„Prin excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfășurat activități dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) și i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități”, spune legea.

Continue Reading
To Top