Știri interne

O nouă șansă în lupta cu cancerul: Pastila care ar putea distruge toate tipurile de tumori solide

O nouă șansă în lupta cu cancerul: Pastila care ar putea distruge toate tipurile de tumori solide

O „pilulă distrugătoare de cancer” revoluționară care „anihilează” tumorile a început să fie testată pe oameni

Oamenii de știință au descoperit formula unei noi pastile ce poate avea capacitatea de a ataca tumorile solide. Noua molecula țintește o proteină prezentă în majoritatea tipurilor de cancer și care ajuta tumorile să crească prin multiplicarea celulelor bolnave.

Substanță nou descoperită a fost testată pe 70 de tipuri diferite de celule canceroase – inclusiv pe cele derivate din cancerul de san, prostată, creier, ovarian, cervical, de piele și de plămâni – și a fost eficientă în cazul tuturor.

Medicamentul este rezultatul a peste 20 de ani de cercetare și a fost dezvoltat de Spitalul City of Hope din Los Angeles, unul dintre cele mai mari centre de tratarea cancerului din Statele Unite.

Denumirea noii substanțe este AOH1996, în onoarea Annei Olivia Healy, o fetiță care a murit în anul 2005 în urmă cancerului. Dr. Linda Malkas, care conduce echipa de cercetare, l-a cunoscut pe tatăl Annei cu puțîn timp înainte că ea să moară și a fost inspirată să găsească un leac împotriva acestei afecțiuni grave, în memoria ei.

Noul medicament a fost testat pe 70 de tipuri de celule canceroase
Rezultatul promițător al noului medicament a fost primit cu entuziasm, în contextul în care oamenii de știință au declarat că această boală gravă ar putea deveni o afecțiune vindecabilă în următorul deceniu, o afirmație făcută de cercetătorii care au inventat vaccinul Pfizer împotriva Covid.

În cadrul studiului recent, publicat în jurnalul de specialitate Cell Chemical Biology, noul medicament a fost testat pe mai mult de 70 de tipuri de celule canceroase și celule umane sănătoase.

Moleculă descoperită a ucis selectiv celulele afectate de cancer, prin întreruperea ciclului lor normal de replicare, prevenind astfel celulele cu ADN afectat să se dividă.

Această combinație de factori a dus la moartea celulelor canceroase, fără ca celulele sănătoase să fie afectate
Rezultatele, spune specialiștii, trebuie să fie acum replicate în cazul oamenilor. Medicamentul se află în prezent în testare pe oameni, fiind în faza 1 de teste în cadrul spitalului City of Hope.

Dr. Malkas, coordonatoarea studiului, a declarat că rezultatele sunt „promițătoare” și că nouă moleculă poate stopa creșterea unei tumori atât singură, cât și în combinație cu alte tratamente pentru cancer, „fără să aibă că rezultat toxicitate” asupra organismului.

În timp ce studia la Facultatea de Medicină din cadrul Universități Maryland din Statele Unite, Dr. Malkas l-a cunoscut pe tatăl Annei, fetiță care a inspirat numele noului medicament. În acea perioada fiica lui se află în stadiul final al bolii.

La acea vreme, Dr. Malkas făcea cercetări asupra cancerului mamar, dar tatăl Annei a întrebat-o dacă nu poate face ceva în legătură cu tratarea neuroblastomului și i-a dat un cec de 25.000 de dolari.

„Acela a fost momentul care mi-a schimbat viață – răscrucea mea de drumuri. Am știut că vreau să fac ceva special pentru acea fetiță”, a declarat medicul, citat de Mail Online.

Cercetătorii americani au dezvoltat o „pilulă distrugătoare de cancer” capabilă să „anihileze” tumorile solide, lăsând celulele sănătoase neafectate, potrivit Sky News.

Medicamentul se află în dezvoltare de 20 de ani și este acum în faza de cercetare pre-clinică în SUA. Cunoscut sub numele AOH1996, pilula atacă o variantă canceroasă a proteinei antigenul nuclear al proliferării celulare (PCNA). În forma ei mutantă, PCNA este „critică” în procesul de replicare al ADN-ului și reparare a tuturor „tumorilor în expansiune”. AOH1996 este dezvoltat de City of Hope, una dintre cele mai mari organizații de cercetare și tratare a cancerului din SUA.

„PCNA este ca un terminal al unei mari companii aeriene cu mai multe porți de îmbarcare”, a spus profesorul Linda Malkas, care participă la dezvoltarea medicamentului. „Pilula noastră distrugătoare de cancer este ca o furtună de zăpadă care închide un terminal principal al unei companii aeriene, oprind toate sosirile și plecările avioanelor care transportă celule canceroase.” Cu toate că rezultatele inițiale sunt promițătoare, studiul a arătat doar că AOH1996 poate suprima până acum creșterea tumorii în celule și animale, prima fază a testelor clinice la oameni fiind în desfășurare. Pastila s-a dovedit a fi eficientă în tratarea celulelor derivate din cancere la sân, de prostată, la creier, ovarian, de col uterin, de piele și la plămâni. PCNA a fost catalogată în trecut ca fiind o proteină imposibil de tratat farmacologic, iar cercetătorii speră că noul studiu va duce la dezvoltarea de medicamente mult mai personalizate și eficiente pentru tratarea cancerului.

Continue Reading
To Top