Știri interne

Doliu în România! Patriarhul Daniel a făcut anunțul personal: Am primit cu tristețe vestea…

Doliu în România! Patriarhul Daniel a făcut anunțul personal: Am primit cu tristețe vestea…

Biserica Ortodoxă Română este în doliu! Preafericitul Părinte Daniel este sfâșiat de durere, după ce a aflat că academicianul român Constantin Bălăceanu Stolnici s-a stins din viață.

România este în doliu, după ce s-a aflat că academicianul român Constantin Bălăceanu Stolnici s-a stins din viață. Acesta a decedat duminică, 20 august 2023, la onorabila vârstă de 100 de ani.

La auzul nefericitului anunț, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și-a exprimat sincerele regrete și a spus că se roagă Domnului nostru Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor lui Constantin Bălăceanu Stolnici.

„Am primit cu tristețe vestea trecerii din această viaţă, în ziua de 20 august 2023, la venerabila vârstă de 100 de ani, a distinsului academician Constantin Bălăceanu-Stolnici. Cu profunde sentimente de compasiune pentru urmașii săi, pentru prietenii şi colegii din Academia Română, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să ierte și să odihnească sufletul academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a transmis, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

A murit Constantin Bălăceanu Stolnici

Cine a fost Constantin Bălăceanu-Stolnici?

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici (1923-2023) a fost un aristocrat și un promotor al științei românești, autentică personalitate intelectuală, reputat medic neurolog, profesor universitar de Neuropsihologie şi Anatomie a sistemului nervos, membru al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Personalitate științifică marcantă pentru generații de medici și intelectuali români, provenind dintr-o ilustră familie boierească a cărei amplă istorie împletită cu istoria țării a consemnat-o în lucrarea „Saga Bălăcenilor”, venerabilul academician rămâne și autorul unei opere științifice care a îmbogățit real spațiul cercetării medicale și interdisciplinare din România.

În calitatea sa de harnic academician, de efor testamentar al Așezămintelor Brâncovenești (Biserica „Domnița Bălașa”), de membru (temporar) al Adunării Naționale Bisericești și al Consiliului Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, domnul Constantin Bălăceanu Stolnici a promovat patrimoniul cultural naţional și filonul lui creștin, subliniind constant relația firească și benefică dintre Biserică și Academie, dintre credință, rațiune și cultură.

Continue Reading
To Top