ANAF a stabilit cu câți bani se va impozita darul de nuntă

Știri interne

ANAF a stabilit cu câți bani se va impozita darul de nuntă

ANAF a stabilit cu câți bani se va impozita darul de nuntă

O schimbare importantă în legislația fiscală ar putea aduce vești proaste pentru tinerii căsătoriți. Autoritățile fiscale propun impozitarea cadourilor primite la nuntă, ceea ce ar putea afecta bugetul celor ce tocmai și-au unit destinele. Află câți bani vrea să perceapă ANAF-ul pentru darul de la nuntă.

O nouă măsură fiscală propusă de Executiv pe data de 19 septembrie aduce vești proaste pentru tinerii căsătoriți. Aceasta vizează impozitarea nunților, botezurilor și a darului de nuntă cu o cotă de până la 70%.

Câți bani cere ANAF-ul din darul de nuntă

Modificările propuse includ ajustarea plafonului de plată în numerar, reducându-l de la 10.000 de lei la 2.500 de lei până în anul 2025. Până la sfârșitul anului 2024, este planificată limitarea plăților primite de organizatorii de nunți la suma de 5.000 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2025, plafonul va fi redus la 2.500 de lei. Această modificare vizează impozitarea cadourilor primite de către tinerii căsătoriți cu o cotă de 70%.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

ANAF a cerut informații despre persoanele prezente la evenimente

În contextul acestei propuneri, nuntașii ar putea încerca să evite impozitarea persuadând invitații să transfere banii direct în cont, sub incidența unui impozit de 10% pe venit. Oricare altă opțiune pare a fi mai avantajoasă decât o impozitare de 70%.

„Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, extras din solicitarea ANAF.

Întrucât mulți tineri din România întâmpină dificultăți în a-și finanța nunțile și plătesc consumația abia la final, printr-un astfel de impozit s-ar putea să asistăm la o scădere semnificativă a numărului căsătoriilor. De asemenea, trebuie menționat că, începând cu anul 2023, costul unui meniu de nuntă începe de la 50 de euro per persoană.

Continue Reading
To Top