Știri interne

Noua Lege a pensiilor! S-a aflat ce se schimbă, de fapt

Noua Lege a pensiilor! S-a aflat ce se schimbă, de fapt

Sunt modificări în ce privește vârsta de pensionare în noul proiectul de lege. Coaliția a luat în calcul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor.

Vârsta de pensionare, după vechime și contribuție

Prima metodă de calcul pentru vârsta de pensionare are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă este preferată.

Bărbații care s-au pensionat înainte de 2015 și au un stagiu de cotizare de peste 35 de ani vor fi primii care vor avea de câștigat. La fel și femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.

În schimb, nu vor avea de câștigat persoanele pensionate anterior anului 2001 pentru că acele persoane, în general, au avut stagiu de cotizare de 25 de ani și de 30 de ani la bărbați.

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalon prevede să se egalizeze vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 54 de ani, eșalonat până în anul 2035.

În prezent, atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Scenariile vor fi discutate cu Comisia Europeană

Această variantă are în vedere egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre femei și bărbați. Proporționat cu evoluția speranței de viață. În acest sens, CNPP a elaborat o serie de scenarii pentru vârsta de pensionare care urmează să fie discutate la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

De asemenea, ambele variante descrise prevăd prelungirea vieții profesionale. Întrucât calculul dreptului de pensie va fi influențat și de numărul de ani realizați peste un anumit stagiu de cotizare, acesta poate fi un factor care va determina prelungirea vieții profesionale. Chiar și până la 70 de ani, la opțiunea persoanelor, condiționată de acordul angajatorilor.

Nu se au în vedere prevederi care să vizeze pensionarea femeilor cu mai mulți copii, mai devreme de 6 ani. Sau alte reduceri din vârsta standard de pensionare.

Propunem reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii, astfel:

– cu 1 an pentru 3 copii

– cu 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. La limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.

Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme. Și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare. Cu o penalizare maximă de 24%.

O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.

Continue Reading
To Top