Știri interne

Casa de Pensii a făcut anunțul! Schimbare uriașă pentru milioane de români

Casa de Pensii a făcut anunțul! Schimbare uriașă pentru milioane de români

Sunt anunțate schimbări după ce salariul minim brut a fost majorat începând cu 1 octombrie 2023. Casa de Pensii a detaliat că această creștere va influența și baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.

Casa de Pensii a anunțat ce se întâmplă odată cu majorarea de la 1 octombrie 2023 a salariului de bază minim brut pe țară. Astfel, de la această dată crește și baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale.

Baza de calcul e reprezentată de venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prin urmare, începând cu aceeași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractele de asigurare sociale încheiate în baza Legii nr. 263/2010 este de 3.300 de lei, iar contribuția de asigurări sociale datorată pentru acest venit este de 825 de lei.

Aceasta va fi determinată de venitul lunar asigurat stabilit în contractul de asigurare socială. Dar nu va fi sub valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, anunță Casa de Pensii.

Începând cu 1 octombrie, venitul lunar minim asigurat în contractele de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010 va fi de 3.300 de lei. Iar contribuția de asigurări sociale pentru acest venit va fi de 825 de lei.

Casa de Pensii subliniază că toate veniturile asigurate sub nivelul minim de 3.300 de lei vor fi ajustate de către casa teritorială de pensii, cu notificarea asiguratului.

Ordonanța reglementează posibilitatea asigurării retroactive
Această valoare de 3.300 de lei va fi aplicată și în cazul contractelor de asigurare socială. Încheiate în baza OUG începând cu aceeași dată. Totuși, această modificare nu va influența contractele de asigurare socială încheiate în temeiul OUG până la 1 octombrie 2023.

Casa de Pensii Neamț a subliniat că ordonanța reglementează posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani. În care se poate solicita asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp.

„Reamintim că O.U.G. nr.163/2020, reglementează posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială. Pentru o perioadă de maxim 6 ani. În care poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%”, transmite sursa.

Continue Reading
To Top