Apa minerală îngrașă? Adevărul te va surprinde TOTAL
Apa minerală îngrașă
Deși apa simplă carbogazoasă este o alegere mai bună decât băuturile zaharoase, cum ar fi sucul sau ceaiul dulce, un mic studiu din 2017 a arătat că apa gazoasă simplă a crescut un hormon al foamei, numit grelină, la bărbați, potrivit Healthline.
În esență, atunci când nivelurile de grelină sunt ridicate, vei simți mai multă foame și probabil că vei mânca mai mult, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest rezultat pe o scară mai largă și la femei.
De asemenea, este important să reții că nu toată apa carbogazoasă este creată la fel. Apa carbogazoasă simplă este alcătuită doar din apă, plus aer, dar există și apă minerală cu potențatori de aromă, sodiu, acizi naturali și artificiali, arome, îndulcitori și alți aditivi.
Retenție excesivă de apă: Consumul excesiv de apă minerală, în special într-un interval scurt de timp, poate duce la retenție excesivă de apă în organism. Acest lucru poate duce temporar la creșterea în greutate din cauza excesului de lichid reținut în țesuturi. Cu toate acestea, această creștere în greutate este temporară și nu este legată de acumularea de grăsime.
Probleme de sănătate preexistente: În cazul unor afecțiuni medicale, cum ar fi insuficiența cardiacă sau afecțiuni renale, consumul excesiv de apă minerală poate agrava simptomele și poate duce la retenție excesivă de lichide în organism, ceea ce poate afecta greutatea.
Consum excesiv de sodiu: Unele tipuri de ape minerale pot conține cantități semnificative de sodiu. Consumul excesiv de sodiu poate determina retenția de apă și poate contribui la creșterea în greutate prin acumularea de lichide în organism.
Specialiștii susțin că apa minerală nu este mai puțin hidratantă deat cea plată. Mai mult decât atât, nu există vreun motiv pentru care ar fi mai puțin hidratantă.
Astfel că, un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, făcut pe un eșantion de câteva sute de persoane care abia încheiaseră o oră de sport, a dovedit că apă minerală este la fel de hidratantă ca cea plată.
Totodată, specialiștii au observat tendința oamenilor de a bea o cantitate mai mare de apă minerală carbogazoasă, comparativ cu cea plată, asta datorită gustului plăcut al acesteia.
Apa minerală este dăunătoare pentru dinți și oase
Ei bine, în privința dinților și a oaselor, acidul carbonic, format atunci când oxigenul întâlnește dioxidul de carbon, poate eroda suprafața dinților, însă doar în cantități foarte mari.
În același timp, în privința sănătății oaselor, toate studiile realizate până în prezent au dovedit că apa minerală nu afectează densitatea osoasă.
Apa minerală îngrașă
Trebuie să știi că apa minerală te balonează pe moment, mai ales dacă bei o cantitate mai mare. Acesta este și motivul pentru care te poți confrunta cu senzația falsă că îngrașă.
Concret, ea poate chiar să te ajute să slăbești. Bulele din apa minerală îți pot oferi o senzație de sățietate, care te ajută să combați senzația de foame în timpul unei diete, în special pe stomacul gol sau între mese.
Apa minerală provoacă arsuri gastrice
Ei bine, apa minerală în sine nu provoacă arsuri gastrice sau reflux gastric în cazul persoanelor sănătoase. Însă, în cazul în care suferi de gastrită, arsuri în capul pieptului sau orice afecțiune gastrică, discută cu medicul tău înainte de a alege între apa plată și minerală.
Unii oameni susțin că apa carbogazoasă facilitează pierderea de calciu din oase, cauzează cariile dentare și sindromul intestinului iritabil (IBS) și îngrașă. Care este adevărul?
Apa minerală cauzează pierderea calciului din oase
Răspunsul e nu! Un studiu din 2006, implicând 2.500 de persoane, și-a propus să determine ce efecte are consumul de cola și alte băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase.
În timp ce cercetătorii au descoperit că băuturile Cola-cola au fost asociate cu o densitate minerală osoasă scăzută la femei, alte băuturi carbogazoase nu păreau să aibă același efect. Acest lucru se datorează faptului că băuturile cola au fosfor, ceea ce poate crește pierderea de calciu din organism prin rinichi.
Apa carbogazoasă cauzează cariile dentare
Atâta timp cât este apă simplă carbogazoasă, fără acid citric sau zahăr adăugat, atunci răspunsul este nu.
Dacă optezi pentru sucuri acidulate, factorii de risc cresc. Un raport din 2009 afirmă că acizii și zaharurile din aceste băuturi au potențial acidogen și cariogen și pot provoca eroziunea smalțului.
Există o concepție greșită că dioxidul de carbon gazos, dizolvat în apă carbogazoasă sub formă de acid carbonic, este foarte acid și poate deteriora dinții.