Știri interne

Când pică Paștele în 2024? Nu a mai picat atât de târziu de foarte mult timp

Când pică Paștele în 2024? Nu a mai picat atât de târziu de foarte mult timp

Data în care Paștele ortodox și cel catolic este sărbătorit diferă de la un an la altul. Când cade Paștele ortodox în 2024?

Paștele ortodox, dar și cel catolic a fost stabilit pentru o perioadă mai mare de ani. Când va pica Paștele ortodox în 2024?

Data Paștelui diferă de la un an la altul. Dacă în 2023, Paștele ortodox a fost prăznuit pe data de 16 aprilie, în anul 2024 acesta va fi sărbătorit pe data de 5 mai. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 2013.

Ministerul Educației a anunțat că în anul școlar 2023-2024 elevii vor avea vacanță de Paștele ortodocs între 27 aprilie și 7 mai 2024.

În schimb, Paștele catolic va fi sărbătorit mult mai devreme în comparație cu cel ortodox. Mai exact, acesta cade cu o lună mai devreme de cel ortodox, pe data de 31 martie.

Există o singură regulă prin care se stabilește data Paștelui, iar aceasta a fost stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea. Creștinii se ghidează după următoarea regulă: Sărbătoarea Învierii Domnului (popular Paște) va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiu de primăvară. Mai exact, există 3 coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creștinilor), un eveniment astronomic-luna plină-și echinocțiul de primăvară-21 Martie.

Așadar, niciodată Paștele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se așteaptă prima lună plină și în prima duminică după acest eveniment se organizează sărbătoarea pascală.
Există și o excepție de la această regulă, anume: Dacă această duminică se suprapune Paştelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Conform acestei legi nu ar trebui să existe niciun fel de problemă în a stabili această dată și totuși există, pentru că paradoxal cea mai stabilă coordonată din această regulă este cea mai flexibilă-data de 21 Martie, deoarece în practica bisericească există nu un singur calendar, ci două: cel iulian și cel gregorian.

Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Sârbă nu au adoptat calendarul gregorian. În prezent Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian şi Paştele după cel iulian. Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeași zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi în 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Când va fi sărbătorit Paștele ortodox în următorii ani?

– 2023- 16 aprilie

– 2024- 5 mai

– 2025- 20 aprilie

– 2026- 12 aprilie

– 2027- 2 mai

– 2028- 16 aprilie

– 2029- 8 aprilie

– 2030- 28 aprilie

În acest an, Postul Paştelui a început pe 27 februarie, conform calendarului ortodox, iar Postul Mare a început pe 22 februarie, conform calendarului catolic. În 2024, situația se schimbă în mod radical. Dacă Postul Mare, cel ținut de catolici, începe pe 14 februarie, Postul Paştelui, cel ținut de ortodocși, începe tocmai pe 18 martie. Se păstrează, practic, distanța de zile pe care o avem şi între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.

Continue Reading
To Top