Știri interne

Noi taxe pentru români! Măsurile de austeritate care se vor aplica de la 1 noiembrie. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Noi taxe pentru români! Măsurile de austeritate care se vor aplica de la 1 noiembrie. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

S-au anunțat noi taxe pentru români. Măsurile de austeritate se vor aplica de la 1 noiembrie 2023. Despre ce este vorba. Este important de precizat faptul că legea a fost deja promulgată de președintele României Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Austerității, inițiativă legislativă asumată de Guvern în Parlament. Aceasta va aduce schimbări semnificative în taxarea și fiscalizarea unor categorii de contribuabili începând cu 1 noiembrie.

Printre modificări, se regăsesc eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectoarele construcțiilor și agriculturii. În același timp, angajații din domeniul IT care beneficiază de salarii brute ce depășesc 10.000 de lei, vor fi impuși cu impozit.

Un alt aspect important vizează limitarea sumelor de numerar la casieria persoanelor juridice, stabilind un plafon maxim de 50.000 de lei la finalul fiecărei zile.

Acestea nu sunt singurele măsuri, deoarece începând cu 1 ianuarie 2024 se va aplica Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță. Totodată, TVA-ul va cunoaște o creștere de la 5% la 9% pentru diverse produse și servicii.

De asemenea, se va introduce un impozit suplimentar pentru proprietățile imobiliare evaluabile la peste 500.000 de euro și pentru autovehiculele cu valoare de peste 75.000 de euro.

„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigențele Constituției şi a jurisprudenței CCR”, a declarat atunci președintele Curții Constituționale, Marian Enache, potrivit Antena 3 CNN.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a acestei legi joi, 26 octombrie 2023, reprezentând un pas semnificativ în asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung a României.

Toate aceste măsuri vin în urma deciziei Curții Constituționale, care a validat constituționalitatea legii referitoare la măsurile fiscal-bugetare, pe 18 octombrie.

Rămâne de văzut ce se va mai anunța cu privire la aceste măsuri în următoarea perioadă, după promulgarea legii.

Potrivit noii ordonanțe, până la încheierea acestui an calendaristic, este interzis ca instituțiile și autoritățile publice la nivel local să aloce fonduri din bugetul public pentru susținerea organizării de evenimente comunitare.

Continue Reading
To Top