Știri interne

Noi tichete pentru români, care pot fi preschimbate în bani! Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Noi tichete pentru români, care pot fi preschimbate în bani! Măsura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Românii vor primi noi tichete începând cu 1 ianuarie 2024, care vor putea fi preschimbate în bani.

Este vorba despre românii care prestează activități casnice și care vor fi remunerați, de la 1 ianuarie, 2024, cu tichete în valoare de 15 lei.

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Totodată, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Important de subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Cum va funcționa sistemul
Între furnizorul de servicii de activități casnice și beneficiarul acestor servicii se stabilește un raport juridic bazat pe acordul lor de voință, fără necesitatea unui document scris, în scopul furnizării serviciilor de asistență la domiciliu.

Beneficiarul de servicii la domiciliu și furnizorul acestor servicii se înțeleg cu privire la tipul de activități, numărul de ore sau volumul de muncă necesar. Furnizorul de servicii la domiciliu va fi plătit conform prevederilor acestei legi, utilizând tichete speciale pentru activitățile la domiciliu. Durata zilnică de prestare a serviciilor la domiciliu pentru un beneficiar nu poate depăși 12 ore, sau 6 ore în cazul furnizorilor de servicii la domiciliu cu vârste între 16 și 18 ani.

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform reglementărilor legii, pentru ca un furnizor de servicii la domiciliu să poată beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), se stabilește la contribuția echivalentă a cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege.

Care este valoarea tichetelor
Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

00:00
Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Continue Reading
To Top