Șeful Casei de Pensii a anunțat valoarea la care vor ajunge veniturile seniorilor: ”Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la această valoare”

Economic

Șeful Casei de Pensii a anunțat valoarea la care vor ajunge veniturile seniorilor: ”Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la această valoare”

Șeful Casei de Pensii a anunțat valoarea la care vor ajunge veniturile seniorilor: ”Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la această valoare”

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat care este valoarea la care vor ajunge toate cele cinci milioane de pensii din România.

Șeful Casei de Pensii susține că noua lege a pensiilor vine cu o noutate: la calculul pensiei se va ține cont și de sporuri, al treisprezecelea salariu, plata cu ora, dar și premiile câștigate pentru care s-au plătit dări la stat.

De asemenea, acesta promite că, după recalculare, nicio pensie nu va scădea, iar în cazul în care cuantumul pensiei va fi mai mic după noua formulă, se va menține venitul actual.

„Aș vrea să spun din capătul locului că la această lege s-a lucrat foarte intens în ultima perioadă. Atât colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice, cât și colegii de la Ministerul Muncii. S-au făcut eforturi supraomenești aproape pentru a reuși să dăm acest draft final de lege. Este o lege bună pentru actualii pensionari și pentru viitorii pensionari.

Cea mai importantă precizare pe care vreau să o fac cu privire la noua lege este faptul că numai prin noua formulă de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem. Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului, acel număr total de punctaj a fost raportat la stagii de cotizare diferite. În momentul de față avem cuantumuri de pensii diferite cu toate că avem contributivitate egală.

Prin noua formulă de calcul, acest lucru se întâmplă, se elimină această inechitate astfel încât la număr de punctaj, adică la contributivitate egală vor fi pensii egale în piață. Prin această formulă de calul eliminăm aceste inechități în totalitate”, a explicat Daniel Baciu.

”Un beneficiu mai mare pe care îl aduce acest proiect de lege se referă în principal la cei care au avut de-a lungul timpului niște salarii brute, niște sporuri care în momentul de față, pe legislația actuală, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor și alte sporuri care făceau parte din salariul brut prime, premii. Atunci ele se acordau sporadic, nu aveau acel caracter permanent specificat de legiuitor în actuala legislație, dar asupra cărora s-a acordat contribuție de asigurări sociale de stat, aceste sporuri vor fi luate în calcul în noua legislație”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie
”Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie, de la 1785 de lei, o creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată.

O pensie de serviciu are două componente, una calculată pe contributivitate și partea cea care se suportă de la bugetul de stat care se calculează conform legii respective, care reglementează respectivul statut. Este o reglare între bugete.

Se va primi acea sumă numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic din subvenția de la bugetul de stat urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, să rămână aceeași pensie în plată”, a concluzionat Daniel Baciu la realitatea.net.

Continue Reading
To Top