Știri interne

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat până când va fi menținut prețul plafonat la energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat până când va fi menținut prețul plafonat la energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor la energie în următoarea perioadă.

Joi, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat că prețul plafonat la energie va rămâne neschimbat până în martie 2025, indiferent de opțiunea adoptată ulterior. El a subliniat că, după această dată, se va urma o evoluție graduală, transparentă și previzibilă pentru întregul lanț al pieței energetice.

“După martie 2025, în funcție de evoluția pieței, poate să continue această schemă sau să ajustăm anumite plafoane, putem să direcționam mai bine sprijinul către românii vulnerabili cu adevărat.

Toate aceste opțiuni sunt pe masă şi urmează ca, împreună cu toţi cei implicaţi în acest sistem, să definim ce se va întâmpla după. Va fi o evoluţie treptată, transparentă şi predictibilă, pentru că e important atât pentru consumatori, cât şi pentru distribuitori şi producători, pentru întreg lanţul din piaţa energiei”, a explicat Burduja, joi, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul susține că tema nu a fost încă discutată.

“E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an”, a transmis el.

Conform declarațiilor ministrului, fiecare consumator are opțiunea de a alege între diferiți furnizori pentru gaze naturale și energie electrică.

“Avem o lege care plafonează prețurile la gaze naturale şi energie electrică, care a dus românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă.

Statul român a făcut acest efort pentru a-i proteja pe români în condiţiile unei evoluţii impredictibile a pieţei, cu război în Ucraina şi, mai nou, cu un conflict în Orientul Mijlociu.

Guvernul face acest efort ca să menţină o stabilitate pentru clientul final. Până în martie 2025, nu dorim să intervenim pe această scheme de compensare/plafonare”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai explicat că mulţi furnizori de energie practică preţuri sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii, dacă nu sunt mulţumiţi, îşi pot schimba “foarte uşor” contractele.

“Excepțiile vehiculate în spațiul public, cu oferte foarte mari, reprezintă opţiunea acelui furnizor, dar suntem într-o piaţă concurenţială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente. Pe site-ul ANRE poţi face o comparaţie de preţuri şi la energie electrică şi la gaze naturale”, a precizat Burduja.

Continue Reading
To Top