Știri interne

Pensiile care vor fi dublate în 2024! Cine va beneficia în septembrie

Pensiile care vor fi dublate în 2024! Cine va beneficia în septembrie

Cei mai norocoși pensionari! Cine sunt cei care vor beneficia de pensie dublă? Pensiile vor crește curând, dar, în unele cazuri, își vor dubla valoarea.

Pensie dublă. Majoritatea pensiilor vor crește curând, iar unele chiar se vor dubla. Pensiile mici se vor dubla prin recalculare, potrivit fostei șefe a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu. În cazul în care pragul de impozitare va fi majorat, persoanele cu pensii sub 3.000 de lei vor beneficia de un supliment de până la 100 de lei.

Există posibilitatea ca persoanele cu pensii foarte mici și cu un număr semnificativ de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, să beneficieze de majorări între 90% și 100%. Aceste majorări se datorează adăugării unor sume determinate de punctele de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Fără a mai lua în considerare salariile anterioare ale persoanei sau locul de muncă anterior. O creștere de la 2000 de lei la 3000 de lei ar însemna o majorare suplimentară de 50%. În termeni absoluti, ea ar reprezenta o creștere de 1.000 de lei.

Pentru cei cu pensii între 2000 de lei și 3000 de lei, creșterea netă ar fi sub 100 de lei. Cei cu pensii mai mari ar avea o creștere netă de 100 de lei, în cazul în care măsura este introdusă și implementată.

„Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 RON. Cei care au pensiile în intervalul 2000-3000 RON vor beneficia în valoarea netă sub 100 RON cei care au pensiile mai mari vor avea o pensie netă mai mare cu 100 RON dacă măsura va fi introdusă și implementată”, a explicat ea pentru Realitatea PLUS.

 

Anumite pensii nu vor crește la recalculare

La polul opus, unele pensii nu vor crește la recalculare. Pe scurt, unii pensionari vor avea parte de majorări mai mici la fiecare început de an. Acest lucru se întâmplă în contextul în care numărul de puncte este mai mic după recalculare. Chiar dacă pensia nu va scădea deloc, indexarea cu rata inflației din ianuarie 2024 a fiecărui an se va face raportat la noua sumă, care este mai mică decât în momentul de față.

Puteți afla mai multe detalii AICI.

Continue Reading
To Top