Plata pensiilor majorate începe astăzi, pentru anumiți români. Ce seniori primesc banii mai devreme

Știri interne

Zonele din România unde pensionarii îşi pot reduce vârsta de pensionare cu doi ani, fără penalizări

Zonele din România unde pensionarii îşi pot reduce vârsta de pensionare cu doi ani, fără penalizări

Pensionarii care locuiesc în anumite zone din România pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare fără penalizări. Condițiile şi documentele necesare.

Mai exact este vorba despre Legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023.

Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

Astfel, persoanele care au locuit în aceste localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

De exemplu, în Prahova această facilitate se aplică în municipiul Ploiești, în orașele Băicoi și Boldești-Scăeni, dar și în alte 21 de comune.

Conform legislației, reducerea de doi ani a vârstei standard de pensionare nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificările ulterioare) sau de alte acte normative.

De exemplu, o persoană poate opta pentru reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare ca urmare a faptului că a locuit într-o zonă afectată de poluare remanentă sau poate opta pentru reducerea vârstei standard de pensionare ca urmare a grupelor de muncă, notează Observatorulph.ro care a solicitat Casei Județene de Pensii Prahova lista localităților unde persoanele pot solicita reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare fără penalizare.

Potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, peste 300 de prahoveni au beneficiat de aceste prevederi legislative, iar in momentul de față sunt în plată cu acest tip de pensie alte 181 de persoane, notează observatorulph.ro.

Lista localităților din Prahova unde se reduce cu doi ani vârsta de pensionare din cauza poluării
Albești Paleologu (Albesti Muru, Vadu Părului)
Ariceștii Rahtivani (Aricestii Rahtivani, Buda, Stoienesti, Târgsoru Nou)
Băicoi
Bărcănești – (Barcanesti, Ghighiu, Puscasi, Romanesti, Tatarani)
Berceni – (Berceni, Cartierul Dambu, Catunu, Corlatesti)
Blejoi – (Blejoi, Ploiestiori, Tântăreni)
Boldești Scăeni – (Boldesti Scaeni, Seciu)
Bucov – (Bighilin, Bucov, Chitorani, Pleasa, Valea Orlei)
Cocorăștii Colț – (Chesnoiu, Cocorastii Colt, Cocorastii Grind, Coltu de Jos, Ghioldum, Persunari, Piatra, Satu de Sus)
Dumbrava – Zănoaga
Gorgota – (Crivina, Fanari, Gorgota, Poienarii Apostoli, Potigrafu)
Mănești – (Baltita, Manesti, Zalhanaua)
Păulești (Păulesti, Cocosesti, Găgeni, Păulestii Noi)
Ploiești
Poienarii Burchii (Cărbunari, Pioresti, Poienarii Burchii)
Puchenii Mari (Miroslavesti, Moara, Odaile, Pietrosani, Puchenii Mari, Puchenii Mici, Puchenii Mosneni)
Plopu (Gâlmeia, Nisipoasa, Plopu)
Râfov (Antofiloaia, Buchilasi, Goga, Malaiesti, Moara Domnească, Râfov)
Șirna (Brătesti, Coceana, Hăbud, Tăriceni, Varnița)
Târgșoru Vechi (Stăncesti, Strejnicu, Targsoru Vechi, Zahanaua)
Tinosu – (Pisculesti, Predesti, Tinosu)
Brazi – (Batesti, Brazii de Jos, Brazii de Sus, Negoiesti, Popesti, Stejaru)
Valea Călugărească – (Arva, Coslegi, Darvari, Pantazi, Rachieri, Radila, Schiau, Valea Calugareasca, Valea Larga, Valea Mantei, Valea Nicovani, Valea Poienii, Valea Popii, Valea Ursoii, Varfurile)
Filipeștii de Târg – (Brătăsanca, Ezeni)
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

“(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Giurgiu din judeţul Giurgiu, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân-Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Actele necesare pentru a obține reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare din cauza poluării

Potrivit Casei Județene de Pensii Prahova, “pentru ca este o pensie anticipat parțială, fără penalizare, cerută cu cel mult doi ani înaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare, solicitanții trebuie să aibă stagiul complet de cotizare (fără perioadele asimilate – armată, invaliditate, facultate).

De asemenea, și în cazul acestui tip de pensie rămâne în vigoare interdicația adresată pensionarului de a lucra în această perioadă”, a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova, sursei citate.

Lista actelor necesare
cererea tip de pensii
carte de munca original si copie,
copii livret militar
acte stare civila,
acte studii

adeverinta, în original, eliberată de serviciul de evidență al populației de care apartine titularul cu domiciliul, care să ateste ca acesta a locuit cel putin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă.

Continue Reading
To Top