Știri interne

Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei. Fosta șefă președinte a Casei de Pensii a făcut anunțul

Perioadele care nu vor fi luate în considerare la calculul pensiei. Fosta șefă președinte a Casei de Pensii a făcut anunțul

Doina Pârcălabu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat care sunt, potrivit legii, perioadele care nu se iau în considerare la calculul pensiei, în ciuda promisiunilor guvernanților.

Deși toți pensionarii români au primit, deja, o majorare a pensiei în luna ianuarie, în raport cu rata inflației, seniorii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea veniturilor, în urma căreia majorările ar urma să fie semnificative.

Această așteptare vine și cu o îngrijorare din partea pensionarilor, deoarece, odată cu noua lege a pensiilor, apar și schimbări majore în ceea ce privește perioadele luate în considerare la recalculare.
De exemplu, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, sporurile și orele suplimentare vor fi luate în calcul, lucru care nu se întâmpla până acum.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pentru știrileprotv.ro.

”Cei din 2001, vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulată în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a mai explicat el.

Pe de altă parte, Doina Pârcălabu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii, a explicat care sunt, potrivit legii, perioadele care nu vor fi luate în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru punctele de stabilitate.

„Așa cum e scris textul de lege, cei care au lucrat după momentul în care au primit prima decizie de pensie nu vor fi luate acele perioade în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru puncte de stabilitate. Sumele încasate ca venituri salariale constituie motiv de recalculare a pensiei… acel surplus ca să spun așa.

O explicație pe care eu o găsesc este și aceea de a stimula rămânerea în activitate înainte de a lua decizia să te pensionezi plecând și de la acest beneficiu”, a spus Doina Pârcălabu.

Fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice susține că nu se poate pune problema unei noi majorări, anul acesta, în afară de cea din luna septembrie, care va veni în urma recalculării.

Continue Reading
To Top