Cât a ajuns să coste 1 kg de arpagic | Perioada ideală de plantare pentru o recoltă bogată

Știri interne

Cât a ajuns să coste 1 kg de arpagic. Românii sunt extrem de revoltați. Perioada ideală de plantare pentru o recoltă bogată

Cât a ajuns să coste 1 kg de arpagic. Românii sunt extrem de revoltați. Perioada ideală de plantare pentru o recoltă bogată

În prezent, arpagicul este la mare căutare în rândul românilor care știu că perioada ideală de plantare se apropie.

Arpagicul se obține din sămânța de ceapă. În urma plantării acestuia în pământ, rezultă ceapa obișnuită, pe care o folosim în preparatele culinare.

Arpagicul și usturoiul se numără printre primii bulbi plantați în grădină primăvara.

Comercianții din piețe au început să aducă din timp arpagic, însă prețurile au mai crescut față de anii trecuți.

Arpagicul se poate planta toamna, însă întotdeauna cu câteva săptămâni înainte de primul îngheț.

Acest lucru permite rădăcinilor să se dezvolte și să se întărească înainte de venirea iernii.

Cei care nu au apucat să planteze arpagic toamna, o pot face și primăvara, perioada ideală fiind cuprinsă între 10-20 martie.

În piață, prețul cu care se vinde un kilogram de arpagic pornește de la 17 lei și poate depăși 20 de lei.

Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte. Vei avea o recoltă bogată ca a grădinarilor pricepuți

Viermii sunt una dintre cele mai mari amenințări pentru culturile de legume, afectând nu doar ceapa, ci și prazul, usturoiul și arpagicul. Distrugerile cauzate de acești dăunători includ înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor.

Este important să identifici legumele infectate

Viermele de ceapă este de fapt larva unei muște cenușii, mult mai mică decât mușca obișnuită, cu o culoare crem, care afectează bulbii, lăsându-i vulnerabili la bacterii.

Există trei generații de insecte, prima dintre acestea provocând cele mai mari daune, iar ultima atacând chiar înainte de recoltare, determinând putrezirea bulbilor în timpul depozitării.

Semnele pagubelor provocate de viermii de ceapă includ o rată scăzută de germinare și supraviețuire a plantelor tinere, iar frunzele bătrâne devin galbene. Bulbii pot prezenta semne de putregai încă din sol sau după recoltare.

Pentru a controla viermii de ceapă, o metodă eficientă este rotația culturilor, deoarece aceștia se hrănesc doar cu plante din familia cepei și, dacă nu găsesc hrană disponibilă, larvele nu vor supraviețui.

Atenție! Cultura trebuie curățată complet la finalul sezonului

Este important să elimini complet orice resturi de cultură la sfârșitul sezonului, deoarece insectele iubesc să ierneze în materie organică. De asemenea, este recomandat să te asiguri că compostul este complet descompus înainte de a-l utiliza în grădină, pentru a evita oferirea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea dăunătorilor.

În trecut, se foloseau frecvent insecticide pentru a controla viermii de ceapă, dar această practică poate duce la dezvoltarea rezistenței acestora și la utilizarea excesivă a substanțelor chimice.

În schimb, este recomandată utilizarea insecticidelor în momentele optime, cum ar fi atunci când populația de muște atinge niveluri ridicate și temperatura solului este favorabilă.

Există câteva remedii pe care le poți încerca:

Folosește piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili pentru a îndepărta femelele muștelor și pentru a le împiedica să depună ouă pe ceapă.

Amestecă în blender ardei iuți, usturoi și ceapă, adaugă apă și săpun organic și lasă soluția să se odihnească peste noapte. Strecoară lichidul și folosește-l pentru stropirea solului infectat cu larve.

Aplică un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza plantelor pentru a scăpa de toate insectele.

Poți pregăti o soluție salină din 10 litri de apă și 300 de grame de sare de masă și să udă zona cultivată cu ceapă cu aceasta.

Continue Reading
To Top