Știri interne

S-au majorat taxele notariale. Cât costă o procură, succesiune sau o vânzare din martie 2024

S-au majorat taxele notariale. Cât costă o procură, succesiune sau o vânzare din martie 2024

Taxele notariale s-au majorat în 2024. Astfel, pentru diverse acte și proceduri notariale, românii trebuie să aibă în vedere alte tarife decât cele pe care le știau până acum.

Tarifele pentru serviciile notariale au fost ajustate conform unui nou ordin emis de Ministerul Justiției.

Din data de 26 ianuarie, acest ordin a introdus tarife noi pentru diversele acte și proceduri notariale, determinând astfel o schimbare a costurilor cu care cetățenii români erau obișnuiți.

Procura notarială este un instrument esențial pentru delegarea unor atribuții legale către o altă persoană, numită mandatar, care acționează în numele mandantului.

Prin acest document, mandatarul este autorizat să întreprindă acte juridice în numele mandantului într-o varietate de situații, incluzând tranzacții imobiliare, proceduri administrative sau judiciare.

Există diverse tipuri de procuri întâlnite în practica notarială, printre care se numără:

Procura pentru cumpărarea unui imobil: Mandantul împuternicește mandatarul să îl reprezinte la notariat pentru achiziționarea unui imobil la un anumit preț.

Procura pentru obținerea cazierului judiciar: Mandantul autorizează mandatarul să efectueze toate demersurile necesare pentru obținerea cazierului judiciar.

Procura pentru semnătura electronică digitală (ANAF): Mandantul împuternicește mandatarul să îl reprezinte în relația cu ANAF pentru semnarea și depunerea electronică a declarațiilor fiscale.

Procura pentru eliberarea pașaportului unui copil minor: Unul dintre părinți poate autoriza celălalt părinte sau o persoană terță să solicite și să obțină pașaportul unui copil minor.

Costurile pentru efectuarea unei procuri în 2024 au crescut

  • Autentificarea unui act constitutiv al persoanei juridice: 300 de lei;
  • Autentificarea unui act constitutiv al unei asociații sau fundații: 150 de lei;
  • Autentificarea unui testament: 130 de lei;
  • Autentificarea procurorilor, începând de la 100 de lei pentru anumite operațiuni și 8 lei pentru încasarea pensiilor sau alocațiilor;
  • Legalizarea semnăturii părților pe înscrisuri: minim 250 de lei;
  • Cererile de divorț, cu tarife de 750 de lei în cazul fără copii minori și 1.200 de lei în cazul cu copii.

Tarifele pentru tranzacțiile imobiliare variază în funcție de valoarea proprietății, iar pentru valori între 200.001 și 600.000 de lei, onorariul minim este de cel puțin 2.805 lei, la care se adaugă 0,9% pentru suma ce depășește 200.001 lei.

Continue Reading
To Top