Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce le este interzis femeilor să facă mâine de sărbătoare

Lifestyle

Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce le este interzis femeilor să facă mâine de sărbătoare

Traditii si obiceiuri de Dragobete. Ce le este interzis femeilor să facă mâine de sărbătoare

Romanii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Dragobete, sarbatoarea iubirii pe plaiurile mioritice. Ziua de 24 februarie este dedicata dragostei, familiei, casatoriei.

In legendele romanesti, Dragobete era un zeu tanar care intruchipa iubirea si veselia. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

1. Inca din cele mai vechi timpuri, flacaii din sate mergeau in ceata in padure sa culeaga primele flori rasarite ale primaverii. Apoi le fugareau pe fete prin sat, imbracati in straie frumoase. Daca barbatul ii era drag fetei, aceasta se lasa prinsa. La acest obicei se formau multe cupluri.

2. In unele zone din tara, fetele se strang si fac farmece impotriva rivalelor in iubire. Acestea spun o serie de poezii, ca niste incantatii, pentru ca dragostea lor sa nu fie umbrita de nicio forta malefica.

3. Batranii acorda o atentie speciala animalelor din curte. De secole bune, varstnicii considera ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si isi construiesc impreuna cuiburile. In aceasta zi nu e bine sa se taie niciun animal.

4. Este una din cele mai bune zile pentru efectuarea logodnei. Se spune ca persoanele care isi pun inelul pe deget in aceasta zi sunt de nedespartit.

5. Fetele nemaritate trebuie sa stranga zapada ramasa in curte sau pe ulita. Se spune ca daca se spala cu ea pe fata, vor fi vesnic tinere si frumoase.

6. Femeile care nu se intalnesc in aceasta zi cu persoane de sex masculin nu vor avea parte de iubire tot anul.

7. 24 februarie este ziua in care barbatii nu au voie sa isi necajeasca iubitele, sotiile sau surorile. Se spune ca cei care supara femeile vor fi nefericiti toata viata.

8. Este o zi in care nu se munceste, iar femeile nu au voie sa planga.

9. Fetele tinere isi pun busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul.

Ce nu ai voie să faci de Dragobete dacă vrei să fii iubită

Pe 24 februarie are loc Valentine s-ul românilor, sărbătoarea iubirii, Dragobetele. Află din rândurile de mai jos ce tradiții și superstiții sunt legate de această sărbătoare.

Ce să nu faci de Dragobete dacă ești femeie

1. În anumite sate care păstrează vie tradiția românească, fetele și băieții se fugăresc prin sat, iar fata prinsă e sărutată de un băiat care va deveni alesul inimii ei.

Acest sărut de Dragobete era echivalentul logodnei zilelor noastre, spun cei care au analizat tradițiile românești, numeroși etnografi.

2. Bătrânii acordă o atenție specială animalelor din grajduri și le construiesc cuiburi noi păsărilor din curte.

3. Se spune că perechile care se logodesc în această zi nu se vor despărți niciodată.

4. Fetele care vor să aibă iubit trebuie să se spele pe față cu zăpada rămasă pe alocuri. Apa rezultată prin topire este numită „zăpada zânelor” și are beneficii miraculoase în această zi.

5. Fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin ca să le meargă bine tot anul.

6. De Dragobete nu ai voie să te cerți cu vreo persoană de sex masculin, pentru că se spune că vei rămâne singură toată viața.

7. Nici bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se implice în certuri, pentru că vor avea copii spurcați.

8. În această zi sunt interzise anumite munci: țesutul, cusutul, lucrările câmpului și spălatul de mână al hainelor.

9. Nu ai voie să plângi de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi aduc necazuri și multe supărări.

10. Nu uita să îți pui busuioc sub pernă. În noaptea de 24 spre 25 februarie, fetele își visează ursiții.

Continue Reading
To Top