Un nou voucher în România! Cine sunt românii care îl vor putea primi
Alina Gorghiu a informat recent că autoritățile vin în sprijinul victimelor infracțiunilor. Aceste persoane vor beneficia de vouchere pentru nevoi urgente, precum cazare, hrană, transport și medicamente.
Ministrul Justiției a anunțat că autoritățile vin în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente. Acestea vor putea fi utilizate pentru cazare, hrană, transport și medicamente.
Ministrul anunță vouchere pentru victimele infracțiunilor
Contractul cu operatorul care le va emite a fost semnat joi, potrivit ministrului. Astfel, mecanismul este funcțional, iar autoritățile așteaptă primele solicitări aprobate de instanță.
„Venim în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Joi, a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere. Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Această inițiativă oferă ajutor rapid pentru cei afectați, a subliniat apoi Alina Gorghiu. Persoanele vizate vor avea la dispoziție „până la 5 salarii minime brute (16.500 lei)”. Potrivit ministrului, beneficiari sunt următoarele persoane:
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracţiune de vătămare corporală;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracţiune de viol;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracțiune de agresiune sexuală;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită o infracţiune de terorism;
persoanele asupra cărora a fost săvârşită orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
De asemenea, Ministrul Justiției a explicat apoi și ce pași trebuie urmați:
- Victima depune plângere la poliție;
- Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente;
- Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători;
- Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului;
- Hotărârea se comunică victimei și ANABI;
- Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.
„Apelăm la practicieni, avocați, și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie. Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită. Pentru 2024, avem prevăzute 300 de vouchere, dar putem suplimenta în funcție de necesități”, a conchis Alina Gorghiu.
Ministrul a subliniat că un link către procedură poate fi accesat AICI.