Știri externe
Cutremur în Japonia peste 7.1 grade, Tokio lovit de seism
Japonia s-a confruntat cu un cutremur de 7.1 grade care s-a produs în regiunea Fukushima. În urmă cu 10 ani zona a fost devastată de un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter, care a distrus centrala nucleară.
Cutremurul de acum 10 ani a provocat pagube însemnate, urmat de un tsnnami după seism, care a ucis peste 16 mii de persoane.
Cutremul s-a produs la ora locală 23:08 și a fost simțit în Tokio și la 250 kilometri distanță.
Locuitorii orașului au fost îngrojiți de mișcarea seismică, care a provocat mare panică.
Deși pentru locuitorii din această țară sunt obșinuiți cu cutremurele puternice. Cel de azi a avut o intensitate care a speriat oamenii.
Autoritățile din Japonia au liniștit populația și au anunțat la câteva minute că nu există riscul producerii unui tsunami puternic în zonă.
Cel mai scump dezastru natural din istorie, cutremurul de la Fukushima
Pe 11 martie 2011 s-a produs cel mai devastator cutremur din istorie. Japonia a fost lovită de un cutremur de 9.0 grade pe scara richter.
Seismul care a luat peste 16 mii de vieți a avut o durată de 6 minute și o magnitudine de 9 grade pe scara richter.
Infernul nu se mai oprea, iar ca dezastrul să fie și mai mare s-a produs un tsunami devastator care a măturat regiunea Fukushima.
Centralele nucleare instalate în aceată zonă au fost distruse. Pagubele materiale au fost enorme.
Nimic nu s-a comparat însă cu pierderile de vieți. Peste 15 mii de persoane au fost oficial declarate moarte și peste 3 mii dispărute.
Costul de peste 300 de miliarde de dolari pentru a pune lucrurile în normal, au catalogat acel seism din 11 martie 2011 ca fiind cel mai mare dezastru natural din istorie.
La 10 ai de la dezastrul din Japonia, țara este mult mai pregătită să facă față unor astfel de dezastre.
Japonia a investit foarte mulți bani pentru a reuși să prevină populația cu până la maxim 90 de secunde înainte de cutremure.
Țara este dotată cu sisteme de alertare a populației care reușesc să avertizeze populația, în unele cazuri cu 30 de secunde înainte de un cutremur.
Experții caută soluții cât mai eficiente în acest sens.